Teslić, 27. maja 2017. godine – U Tesliću su 27. maja 2017. godine završeni trodnevni deveti Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u BiH, održani pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ovu, jednu od najznačajnijih manifestacija naučne dijaspore, otvorile su 25. maja ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i predsjednica BHAAAS dr. Dušica Babović-Vuksanović.

„Ovo je jedan od najvećih naučnih skupova na Balkanu koji je i ove godine okupio više od 600 učesnika iz 17 zemalja svijeta. Tokom ovog skupa održano je 20 naučnih simpozija iz oblasti medicinskih i tehničkih nauka. Osim u Tesliću, dio simpozija održan je u Banja Luci“, kazala je Babović-Vuksanović.

Ministrica Borovac zahvalila je naučnoj dijaspori za nesebičan doprinos razvoju Bosne i Hercegovine.

„Iako ste odlično integrirani u razvijenim zemljama prijema, niste zaboravili domovinu – Bosnu i Hercegovinu i nastojite joj pomoći dijeljenjem onoga što najviše vrijedi – a to je znanje“, kazala je ministrica Borovac i dodala kako će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i ubuduće podržavati ovakve aktivnosti Akademije.

Učesnike „Dana BHAAAS u BiH“ na otvaranju su pozdravili koordinator Tehničke sekcije BHAAAS dr. Mirsad Hadžikadić, predsjednik Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Edhem Bičakčić i načelnik Opštine Teslić Milan Miličević. Ovu manifestaciju podržali su i Društvo doktora medicine Republike Srpske i Ljekarska/liječnička komora Federacije BiH.

Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH prezentirao je na otvaranju „Dana BHAAAS u BiH“ Politiku o saradnji sa iseljeništvom BiH, kazavši da je ovo prvi dokument koji definira saradnju institucija BiH na različitim nivoima sa bh. iseljeništvom.

Također, tokom ove manifestacije održana je godišnja Skupština Društva za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija, na kojoj su usvojeni izvještaj o radu u 2016. godini i program rada za narednu godinu. Ovo društvo je registrirano u BiH kao udruženje građana i organizacija koje su zainteresirane za razvijanje, unaprjeđenje i populariziranje svih oblasti naprednih tehnologija.

U umjetničkom dijelu skupa koncerte su održali Sarajevska filharmonija i Orkestar harmonika Accordeus iz Istočnog Sarajeva.