U prepunoj sali u glavnom bavarskom gradu Minhenu održana je kulturno-zabavna manifestacija, koju je organiziralo Bosansko kulturno-umjetničko društvo “Behar” (BKUD) iz Minhena.

Cilj manifestacije bio je predstavljanje ovog KUD-a koji je osnovan prije desetak mjeseci, tačnije u februaru ove godine, a već sada broji više od stotinu članova, počevši od najmlađih do onih odraslih.

Manifestacija je počela recitiranjem stihova “Ima jedna Bosna, prkosna”, a nastavilo se pjesmama poznate Nejre Brke, koju je pratio orkestar sa Damirom Galijaševićem na čelu.

Predsjednik BKUD-a Elvis Isaković je u kratkom obraćanju zahvalio svim prisutnima koji su došli te istaknuo da su ove manifestacije prava prilika da se Bosanci i Hercegovci okupe svi na jednom mjestu i uživaju u igri i pjesmi. Nakon toga redale su se naizmjenično folklorne grupe “Behara” i KUD-a “Džemal Bijedić” iz Austrije koji postoji već 41 godinu te su svakim izlaskom mamili pljesak svih prisutnih.

U pauzama publici su se obraćali i predstavnici bosanskih dopunskih škola iz Minhena koji su pozivali roditelje da upisuju svoju djecu u dopunske škole. Pri samom kraju manfestacije podijeljene su i zahvalnice onima koji su najviše i podržavali rad i osnivanje ovog BKUD-a, a među njima su Mirsad Kurić, Sadija Klepo, Ruzmira Tihić-Kadrić, generalna konzulica BiH u Minhenu, i mnogi drugi.

– Sretan sam i zahvalan što mi je pripala ova čast i zadovoljstvo da mogu poželjeti i pomoći radu i osnivanju BKUD-a “Behar”. Ovo su lijepe prilike, pogotovo za mlađe generacije, da očuvaju kulturu, tradiciju i običaje, kakvi su se njegovali u našoj Bosni i Hercegovini i koje smo ponijeli u srcu – kazao nam je Kurić.

Modertor programa bila je Šejla Druško.

Preuzeto: Avaz