Goga Sarić i Elmir Prevljak žive u Holandiji od 1991. godine, a u svoj rodni kraj u Hercegovini su se vratili 2006. godine sa željom i idejom da naprave nešto novo i da pokažu, između ostalog da se može uspješno poslovati u Bosni i Hercegovini.

Holiday homes Hercegovina Lodges (www.herzegovina-lodges.com ), izgrađeno je u stilu talijanskog ruralnog turizma, a Goga i Elmir su ga u potpunosti sami osmislili i dizajnirali. Odmaralište ima 7 apartmana koji svojim nazivima predstavljaju Hercegovinu u malom (Jablanica, Konjic, Mostar, Blagaj, Počitelj, Stolac i Trebinje) i smješteno je na samom Boračkom jezeru, samo stotinjak metara od plaže, a sve turističke atrakcije u Hercegovini su udaljene samo pola sata vožnje.

Goga, koja je arhitektica po struci i Elmir, dizajner nakita sada stalno putuju i žive na relaciji Holandija-Bosna i Hercegovina, a u razgovoru s nama otkrili su nam svoje motive zbog kojih su se odlučili novac uložiti u svojoj domovini, kakva su im iskustva, i šta planiraju u budućnosti.

Prema njihovim riječima sama ideja o otvaranju jednog ovakvog mjesta  potekla još prije njihovog odlaska iz Bosne i Hercegovine, a, kao što je Goga naglasila, ideja je i dalje živjela svo vrijeme njihovog boravka u Holandiji, do momenta dok se nisu stvorili i uslovi za njenu realizaciju.

Sa izgradnjom odmarališta počeli su 2006. godine, a četiri godine kasnije dočekani su i prvi gosti, i od tada do danas broj turista koji ih posjećuju je svake godine sve veći i veći. Gosti uglavnom dolaze iz zemalja Z. Evrope, većinom stranci, ali i nemali broj pripadnika bh. dijaspore.  Najviše ih privlači domaćinska atmosfera i autentična domaća kuhinja koju im Goga i Elmir pripremaju, kao i blizina svih drugi turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini i što je jako bitno naglasiti: inspirativno kulturno ljeto Herzegovina Lodges.

U razgovoru s nama, Goga i Elmir su nam otkrili i koji su bili njihovi ključni motivi da se ipak odluče i u svojoj domovini pokrenu biznis. „Motivirala nas je potreba da se Bosna i Hercegovina postavi na turističku kartu svijeta, na mjesto koje ona i zaslužuje prema onome šta ima da ponudi u turističkom smislu,“ rekao je Elmir „ali ono što nas je također ponukalo je i želja da pokažemo našim ljudima, a naročito mladim i u Bosni i Hercegovini, ali i u dijaspori, da se ovdje može uspješno poslovati.“

Također, prema Goginim riječima, ljubav prema Bosni i Hercegovini je jedan od ključnih motiva, kao i želja da se napravi mjesto okupljanja gdje će se razmjenjivati kultura, iskustva a prije svega pozitivne priče i pozitivna energija čega trenutno u našoj zemlji nedostaje.

Jedno od takvih okupljanja je i manifestacija Kulturno ljeto u Herzegovina Lodges gdje na Ognjištu okupe značajan broj umjetnika iz raznih grana umjetnosti, i to ne samo iz BiH i zemalja regije, nego i iz zapadnoevropskih zemalja. Ove godine je održano osmo po redu Kulturno ljeto sa mnogobrojnim kulturnim sadržajima poput književnih večeri i predstavljanja romana, slikarskih izložbi i različitih koncerata – od sevdalinke do akustične gitare. Naročito važan doprinos u toj razmjeni znanja i kulture je dala i naša dijaspora. Sergej Kreso, režiser dokumentarnih filmova,  Ismet Prcić, pisac koji sad živi u Americi, Mladen Pikulić /fotograf/ je samo mali dio dugog spiska gostiju na Ognjištu Herzegovina Lodges.

Iako oni lično rade na svojoj promociji, ali i promociji čitave turističke ponude u Hercegovini, istakli su neke od problema u turističkom sektoru u BiH jer ne postoji krovna organizacija za promociju turizma Bosne i Hercegovine, tako da vrlo često izlagači sami snose troškove promocije na Sajmovima turizma u inostranstvu.

Također, s obzirom da su vlasnici i dvije firme u Holandiji, naglasili su da su administrativne procedure u BiH prilikom pokretanja biznisa u poređenju sa zapadnoevropskim zemljama komplikovanije i duže traju i da je neophodno raditi na pojednostavljenju tih procedura.

Međutim, iako se i oni susreću sa teškoćama u radu, Elmirova je poruka da ne treba odustajati, treba biti uporan u svemu što radiš i uspjeh neće izostati. „Želja nam je da nekako prenesemo svima ovu energiju koju imamo.“ – Elmirove su riječi.

A da im energije i ideja ne nedostaje i sami smo se uvjerili. Imaju još dosta planova za budućnost, a jedan od njih je i privlačenje mladih ljudi iz dijaspore koji možda nisu imali priliku do sada upoznati se s ljepotama, kulturom i tradicijom svoje domovine. Herzegovina Lodges im to sve može ponuditi na jednom mjestu.

„Čovjek je ipak najsretniji kad je svoj na svome,“ za kraj su nam poručili Goga i Elmir.