Rođena Sarajka, dr. Sana S. Hećo mlada je, poduzetna žena sa tri zvanja, širokim osmijehom i bezuvjetnom ljubavlju prema svom rodnom gradu i Bosni i Hercegovini.

Sana Hećo, koja je u Štokholm stigla u izbjegličkom ratnom valu u dobi od četrnaest godina, je švedska doktorica medicine, britanska specijalistica prirodne medicine i američki raw food chef ili kuharica sirove hrane biljnog porijekla. Autorica je knjige „Orient Expressed – A raw food journey to the Levant and beyond“, koja je štampana u Sarajevu i promovirana na ovogodišnjem Sarajevskom sajmu knjiga u okviru predstavljanja autora i izdavača iz dijaspore pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

„Ovo je unikatna knjiga na svjetskom tržištu koja objedinjuje tri koncepta – ljekovite aspekte prirodne hrane biljnog porijekla, orjentalnu kuhinju u artističkom raw food izdanju, kao i aspekt  kulture socijalizacije koji je došao kroz ovu kulturu i u našu zemlju“, kazala je Hećo i dodala da je knjiga ilustrirana zanimljivim pričama iz njenog multikulturalnog odgoja i iskustva.

Sana je sa sestrom Amrom Hećo suvlasnica izdavačke kuće Suhail Publishing u Štokholmu, čija je zvanična produkcija startala sa Saninom knjigom  „Orient Expressed – A raw food journey to the Levant and beyond“.

Amra i Sana su htjele da ova specifična i visokokvalitetna  knjiga bude urađena i štampana u BiH sa bosanskim timom.

„Radile smo sa mladim kreativcima u oblasti grafičkog dizajna, fotografije i štampe  kojima smo dale šansu ne samo da dobiju posao kroz ovaj projekat, nego i da steknu novo iskustvo i znanje kroz zajedničku saradnju, koju oni drugačije ne bi mogli steći na našim prostorima, jer ovakav projekt nikad prije nije realiziran u BiH“, kazala je Sana Hećo.

Cilj im je bio podići nivo kreativnosti, znanja, iskustva i standarda u oblasti produkcije knjiga koje se bave ovom temetikom, ne samo u BiH nego na svjetskom nivou. Zato je knjiga napisana na engleskom, jer su njena poruka, sadržaj i format internacionalnog, a ne samo lokalnog karaktera.

„Orient Expressed sadrži više od 100 najpopularnijih recepata iz orjentalne kuhinje (uključujući BiH i Balkan) za slane i slatke delicije, supe, sokove, gdje smo uspjeli ostvariti autentični izgled, teksturu i ukus kroz moderne tehnike raw food kuhinje, sa dodatnom beneficijom da ova hrana nije samo ‘biohemijsko gorivo’ za ćelije, izvor uživanja za sva čula, nego i lijek, zbog čega ispunjava pravu i punu funkciju hrane“, rekla je Sana Hećo.

Kako bi ovaj holistički način gledanja na hranu i zdravlje uopće približila našim građanima, dr. Hećo je nedavno u Sarajevu otvorila Plænty, centar za holističko zdravlje, hranu i rahatluk.  Ovim novim projektom ona se nada da će pridonijeti podizanju svijesti o važnosti vraćanja prirodi, prirodnoj ishrani i održivom načinu života u cilju poboljšanja individualnog i kolektivnog zdravlja u našoj zemlji.

Za sve informacije  o knjizi posjetite www.suhailpublishing.com, a za Plænty posjetite www.plaenty.com ili plaenty_bih na Instagramu ili @plaenty na Facebooku.