Tokom službene posjete ministra vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsa Lokkea Rasmussena na sastanku koji je održan u Zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva dr. Denis Bećirović razgovarao je između ostalog i o temama od značaja za bh. iseljeništvo u Kraljevini Danskoj, a prvenstveno mogućnosti zaključivanja bilateralnog sporazuma o dvojnom državljanstvu između Danske i Bosne i Hercegovine i ponovnog otvaranja Ambasade Danske u kontekstu EU integracija.

Također, konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Danske dobri i prijateljski, ali da postoji još dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje i međusobno povezivanje dvije zemlje. Navedeno je da bh. dijaspora predstavlja most između dvije zemlje i otvara mogućnosti za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Lars Lokke Rasmussen je rekao da je situacija u Bosni i Hercegovini i odnosi na Zapadnom Balkanu postali dio političke agende Danske. On je istakao da EU treba ojačati svoje odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i podržati njihove ambicije u pogledu članstva u EU.