БХ УК Network organizovala је службену посјету недавно именованог амбасадора Босне и Херцеговине у Уједињеном Краљевству и Републици Ирској, Њ.Е. Османа Топчагића властима Birminghama, једне од највећих локалних власти у Еуропи.

Амбасадор се састао са лордом градоначелником Birminghama, вијећником Chamanom Lalom, лидером градског вијећа Birminghama Johnom Cottonom, замјеницом лидера вијећницом Sharon Thompson, савјетником Martinom Brooksom OBE, шефом Одсјека за европске и међународне послове Lloyd Broad.

Током посјете делегације су разговарале о могућностима унапређења економске и културне сарадње. Посјета је уједно била и одлична прилика да се искаже захвалност лидеру градског вијећа Birminghama Johnu Cottonu и његовим сарадницима на дугогодишњој подршци и куповине зграде која ће бити нови босански центар.

Лидер градског вијећа Birminghama Cll John Cotton рекао је да се поноси тим што је Birmingham pružio уточиште босанском народу у вријеме рата у Босни и Херцеговини јер су се суочили с јединим геноцидом на европском тлу од Другог свјетског рата.

Делегација је посјетила библиотеку Birminghama, која је највећа јавна библиотека у Еyропи, у којој се налази колекција од 800.000 књига, као и архиве и фотографије. Током Седмице сјећања на Сребреницу, библиотека је освијетљена зелено-бијело у знак сјећања на геноцид у Сребреници.

Амбасадор Осман Топчагић истакао је да је посјета Birminghamu, другом највећем граду у УК, била врло садржајна, корисна и прилика да се разговара о конкретној сарадњи.

Из БХ УК Networka poručuju да босанскохерцеговачка заједница игра важну улогу у повезивању наше домовине Босне и Херцеговине и Велике Британије. Наредних седмица очекује се организовање састанака са регионалним властима West Midlandsa.  Након тога фокус активности БХ UK Networka ће бити обиљежавање Дана независности Босне и Херцеговине у Парламенту Велике Британије.

Поред Амбасадора Топчагића, у делегацији су били Др Анес Церић,  Заим Пашић, Емир Болић и Мирза Газибеговић.

Више о овој теми можети пронаћи на линку испод:

http://bosniauknetwork.org/ambasador-bosne-i-hercegovine-osman-topcagic-u-radnoj-posjeti-birminghamu/