Amabasador BiH u Australiji Mirza Hajrić je 18.januara posjetio rukovodstvo i osoblje Bosanske etničke škole u prostorijama BH Centra u Leppingtonu, gdje je otvoren upis učenika za sljedeću školsku godinu.

Nova direktorica čkole Maida Kulić Vugdalić i sekretar Bosanske etničke škole Mirsada Alemić Helać, su predstavile planove škole za naredni period, te izrazile zadovoljstvo uslovima u kojima sada škola radi.

Ambasador Hajrić je predložio da održi sastanak sa roditeljima kako bi ih ohrabrio na upis djece u školu na maternjem jeziku, kao i da se priključi sastanku sa roditeljima iz Sjevernog Sydneya na temu razmatranja potrebe otvaranja razrednog odjeljenja u tom udaljenom dijelu grada.

Na poziv organizatora turnira “Australian Closed 2020”  Željka Gojkovića oba dana turnira 18. i 19. januara, amabasador Mirza Hajrić je bio prisutan te je učestvovao u aukciji na kojoj su prodavani dresovi teniskih reprezentativaca Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na molbu organizatora se obratio skupu i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Turnira, kao i na aukciji, jer su prikupljana sredstava za humanitarne svrhe – jdan dio za Opću bolnicu u Trebinju, odnosno za nabavku uređaja i opreme za lakše dijagnosticiranje bolesti djece, a dio sredstava će biti uplaćen u Fond protiv požara, bolnicu u Queenslandu, te za popravak uništene škole u teško pogođenoj pokrajini Gippsland.

Prodajom reketa i potpisanih kačketa, sa prihodom od ugostiteljstva ukupno je prikupljeno oko $25.000, dres najboljeg bh. reprezentativca Damira Džumhura je prodat za AUD$ 1.500 a dres najboljeg srbijanskog tenisera Novaka Đokovića za AUD$ 5.000.

Ambasador Mirza Hajrić je na poziv rukovodstva lslamske zajednice BiH u Sydneyu, 19. januara posjetio džemat Penshurst gdje je organizovana humanitarna akcija prikupljanja sredstava za žrtve požara u Australiji.

Ambasador se zahvalio svim građanima BiH koji su na bilo koji način pomogli da se ublaže posljedice ove prirodne katastrofe, naročito, onima koji su se izložili opasnosti i distribuirali pomoć u najugroženijim područjima.

Izvor: Ambasada BiH u Kanbera