BH Radio Malmö je nezavisni radio sa osnovnom težnjom da informiše Bosance i Hercegovce o aktuelnim zbivanjima u domovini, Švedskoj i svijetu, te promoviše bh. kulturu i istoriju

U nedjelju 14. novembra, Bosanskohercegovački Radio iz Malmöa je obilježio svoj veliki jubilej, 1600. emisiju. Prvi put ovaj radio oglasio se još 30. novembra 1995. godine a sada slavi i 26 godina svog postojanja. U emisijama ovog radija do sada je učestvovalo preko 3.000 gostiju.

VELIKA IMENA

Od značajnijih estradnih umjetnika gosti su bili: Safet Isović, Lepa Brena, Hari Mata Hari, Massimo Savić, Dino Merlin, Halid Bešlić, Goran Bregović, Tifa, Alen Islamović, Aki Rahimovski, Ismet Kurtović, Enes Begović, Zerina Cokoja, Ćazim Čolaković, Đorđe Balašević, Narcis Vučina, Bajaga, Saša Lošić, Ibrica Jusić, Divanhana…

image

Sa Safetom Isovićem, pred koncert u Kopenhagenu/ Privatni album

Od ljudi iz kulturnog, javnog i političkog života: dr. Ejup Ganić, Nedžad Ibrišimović, Željko Komšić, Emir Hadžihafizbegović, Izet Serdarević, prof. dr. Lamija Tanović, Adem Čejvan, Amor Mašović, Krešimir Zubak, Miodrag Živanović, Sefer Halilović, Emir Poljo, Mediha Filipović, Hasan Dervišbegović, Šefik Džaferović, dr. Kadrija Šabic-Haračić, Mićo Mićić, Ramiz Salkić, Jakov Skočibušić, Elvira Dilberović, Nedim Makerević, Bogić Bogićević, Mirsad Hadžikadić, Admir Lisica, Jasenko Selimović, Mustafa ef. Cerić, Ethem Čamdžić, Sulejman ef. Bugari, Sead Maslo…

image

Gostovanje Mirsada Hadžikadića na BH Radiju Malmö/ Privatni album

– S obzirom da sam uspio sačuvati i tokom mog napuštanja Banjaluke ratne 1993. iznijeti dio arhivske građe i tonskih zapisa emitovanih u programima koje sam radio u Radio Banjaluci do početka rata 1992, taj materijal sam sukcesivno emitovao i na ovim talasima, a da još nisam iscrpio sav materijal, kaže Miralem Pervizović, glavni urednik BH Radija Malmö. Osim estradnih radnika, imao je i tonske zapise reportaža sa Ademom Čejvanom, narodnim herojem Dragom Mažarem, književnim i narodnim herojem Mladenom Oljačom i drugima. Svi ovi razgovori su “svjetlost dana” ponovo ugledali u programima ovog radija.

Bosanskohercegovački Radio Malmöje nezavisni radio sa osnovnom težnjom da informiše Bosance i Hercegovce o aktuelnim zbivanjima u domovini, Švedskoj i svijetu, te promoviše bosanskohercegovačku kulturu i istoriju. Jedan od važnih ciljeva programske politike je i afirmacija uspjeha naših građana, kako u Švedskoj tako i šire. Doprinos kvalitetu programa ovog radija daju i slušaoci koji u svakoj emisiji imaju mogućnost da se javljaju direktno, posebno u prilikama kada se i gosti nalaze u studiju. Oni svojim pitanjima nadopunjuju razgovor i daju draž samom programu.

 

image

image

U društvu Zerine Cokoje/ Privatni album              Sa Žerom pred koncert u Baltiska hali u Malmöu/ Privatni album

U proteklih 26 godina, ovaj radio je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama i rado se odazivao na upite za pomoć svima koji su to tražili. Pomoć, tvrdi urednik Pervizović, nikada nije izostala.

image

Sa dr. Ejupom Ganićem/ Privatni album

POMOĆ SLUŠALACA

Ovaj radio se samofinansira i angažman na radiju je volonterski. Također, do sada nije dobijao bilo kakvu finansijsku pomoć za svoj rad – kako od švedskih, tako i od bosanskohercegovačkih institucija ili vlasti.

image

Lepa Brena i Miralem Pervizović/ Privatni album

– Povremeno dobijamo pojedinačne uplate i donacije slušalaca, o čemu postoji stalna evidencija na našoj web stranici koja je dostupna svima. Tako pokušavamo opstati u ovom vremenu i prostoru, ističe Miralem Pervizović.

BH Radio Malmö (emisiju na bosanskom jeziku) možete slušati širom svijeta, posredstvom web radija preko kompjutera, tableta ili pametnih telefona. Emisija se emituje svake nedjelje od 11 do 13 sati, putem ovog linka. Ukoliko propustite direktno slušanje, svaka emisija je na ovom linku dostupna sedam dana od emitovanja.