U Geteborgu je od 2 – 3. marta ove godine organizovan drugi Sajam bosanskohercegovačke knjige, a organizatori Sajma bili su  Trezvenjački obrazovni savez NBV, izdavačka kuća Una Förlag, BH Savez žena u Švedskoj (BHKRF) i Radio GBG uz podršku regije Västra Götaland.

Cilj Sajma je predstavljanje književnosti i pisaca iz iseljeništva, naročito iz Skandinavije, kao i debatiranje na temu književnost i prevodilaštva u cilju očuvanja i njegovanja maternjeg jezika.

Učesnici Sajma su bili: Samira i Midhat Ajanović, Sanela Bajramović, Aida Bašić, Sonja Bjelobaba, Nizama Čaušević, Vasvija Dedić Bačevac, Merima Dizdarević, Bela i Fehim Džogović, Amela Isanović, Amra Kadrić Šijan, Refik Ličina, Midhat Medić, Nijaz Mujkanović, Izet Muratspahić, Belma Omeragić, Hadžera Omerović, Sanjin Pejković, Enisa Popović Čengić, Mubera Šabanović, Branko Tomić, Haris Tucaković, Aida Zaćiragić i Đorđe Žarković iz Švedske; Jane Kabel i Milena Rudež iz Danske; Bisera Boškailo i Sevda Pandžić iz Njemačke; te Šimo Ešić, Senada Kadribašić i Mehmed Pargan  iz Bosne i Hercegovine.

Na Sajmu je izlagalo nekoliko izdavačkih kuća i udruženja: Biskopsgårdens bibliotek, Bosanska riječ, Daorson, Drina, Frölunda bibliotek Gavrilo, Lijepa riječ, NBV, Rabic, Una Förlag i Våra Barn.

Tokom Sajma je održana osnivačka skupština na kojoj je osnovano Društvo pisaca, prevodilaca i bliotekara u dijaspori, a za predsjednika Društva je izabran prof. Izet Muratspahić.

Na poziv organizatora, na Sajmu su učestvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji su tokom Sajma održali i sastanak sa nastavnicima maternjeg jezika koji se u Švedskoj izučava u okviru redovne nastave organizovane od strane švedskih vlasti. Prisutni nastavnici su potvrdili da ovako organizovana nastava maternjih jezika u Švedskoj daje izvanredne rezultate, te izrazili spremnost da svoja iskustva podijele sa drugim zemljama.

U okviru Programa Sajma, drugog dana organizovana je svečana večera povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH uz prigodan kulturno-muzički program.

Organizatori Sajma su izrazili zainteresovanost za dalju saradnju sa Ministarstvom uključujući i učešće njihovih predstavnika na Međunarodnom Sajmu knjige u Sarajevu koji se održava od 17. do 22. aprila 2019.godine na kome Ministarstvo organizuje predstavljanje književnosti iseljeništva.