U Birminghamu je i ove godine, u organizaciji Bosnia UK Networka,  upriličen svečan program povodom obilježavanja Dana državnosti BiH. U prepunoj sali Tysley Working Mens Kluba u Birminghamu, prisutnima su se, uz recitaciju, pjesmu i ples, predstavili učenici bh. dopunskih škola iz Birminghama, Coventry i Derby.

Ovogodišnja manifestacija obilježavanja Dana državnosti započeta je intoniranjem himne BiH i Velike Britanije, a nakon toga prisutni su se  na dostojanstven  način podsjetili, kako je usvojenom Rezolucijom  ZAVNOBiH-a, izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Učenici koji pohađaju dopunske škole iz Birmingamu i Derby i Coventry su na interesantan način,  govorili o značaju Dana državnosti i onome što je prethodilo ZAVNOBiH-u. Program je prvenstveno namijenjen najmlađima, koji su na kreativan način zadržali pažnju publike i uveličali proslavu dana državnosti njihove matične zemlje.

Najmlađi su se zabavili i snimanjem kratke video poruke u kojoj su se zahvalili organizaciji Remembering  Srebrenice za svu njihovu dosadašnju podršku, te su uz ugodnu zabavu i druženje stvorena nova I obnovljena stara prijateljstva.

Prelijepa manifestacija je okončana nastupom Folklornih grupa “Mladost Bosne” i “Bosanski Bisera” iz Birminghama i Derbyija koje su ponovo oduševile sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje u nekoliko su navrata, spletom igara uljepšali program, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom.

Izvor: BH UK Network