Svečanom akademijom u organizaciji bošnjačkih udruga u četvrtak je u Splitu obilježena 30. godišnjica neovisnosti BiH na temelju referenduma o neovisnosti koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine.

Predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj Kadro Kulašin je istaknuo kako bošnjačke udruge doprinose bošnjačkoj etničkoj zajednici ali i Republici Hrvatskoj kao državi.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u svojem je obraćanju, čestitajući Dan neovisnosti BiH, istaknuo bliskost Hrvatske i BiH tijekom povijesti.

“Hrvatska i BiH imaju ne samo 1.000 kilometra zajedničke granice nego i zajedničku prošlost i zajedničku budućnost te Bosnu i Hercegovinu na neki način osjećam kao svoju zemlju”, rekao je Puljak.

Dodao je kako su nacionalne manjine u Splitu “nešto što nas povezuje.”

Damir Gabrić izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana istaknuo je prijateljske donose s bošnjačkom nacionalnom manjinom.

“Zaboravimo večeras korone i ratove i opustimo se svi jer nikad nisu bila vremena kao sada,” poručio je Gabrić.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjak u Splitu Edin Nurkić je istaknuo kako je u Hrvatskoj važno postojanje Savjeta nacionalnih manjina koji se brine o kulturnoj autonomiji nacionalnih manjina.

Također je pozdravio činjenicu da na manifestacije bošnjačke nacionalne manjine u Splitu redovito dolaze predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Svečana akademija u Splitu, kako je obrazloženo, zbog tehničkih razloga nije mogla biti održana 1. ožujka kada se slavi Dan neovisnosti BiH, prenosi Hina.

Preuzeto: Oslobođenje