Manifestacija povodom Dana državnosti održana je u svečanoj sali nedavno kupljenog novog doma BH UK Networka i bila je ispunjena toplinom, tradicijom te bojama naše divne Bosne i Hercegovine.

 

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili Zaim Pašić – predsjednik BH UK Networka, Cll Chaman Lal – gradonačelnik Birminghama, NJ. E. Osman Topčagić – Ambasador BiH u UK, Amrick Singh Ubhi – izaslanika kralja Čarlsa za regiju West Midlands, Dr. Waqar Azmi OBE-predsjednik organizacije Remembering Srebrenica i patron BH UK Networka, Judi Millward – predsjedavajuća Eveson trusta i dr. Anes Cerić menadžer BH UK Networka.

 

U ime domaćina, prisutnima se obratila Lejla Gološ, sa toplim riječima dobrodošlice i najavila obraćanje predsjednika Bosnia UK Networka  Zaima Pašića.

 

“Dragi i poštovani gosti, imam čast da vam isped rukovodstva BH UK Networka poželim sretan Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Posebno mi je zadovoljstvo što se danas nalazimo u novoj Bosanskoj kući koja je veoma važna za budućnost naše zajednice u UK.

Hvala svima koji su pomogli da se nađemo u novoj kući, a posebno dr. Anesu Ceriću koji je sa svojim timom i velikom grupom aktivista omogućio da nam ovaj dan bude još ljepši i sretniji. Hvala vam i još jednom sretan praznik.”, rekao je Zaim Pašić.

 

Svi su se podsjetili, kako je usvojenom Rezolucijom  ZAVNOBiH-a, izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna jednakopravnost svih naroda, te jednakopravnost Republike Bosne i Hercegovine unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

 

Ambasador Bosne i Hercegovine, Nj. E. Osman Topčagić, je rekao: “Raduje me da ove godine Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježavamo u novoj zgradi, sjedištu BH UK Networka, što pokazuje uspješan rad i izuzetnu saradnju kuju Network ima sa lokalnim vlastima u Birminghamu kao i jaku vezu koju vi svi njegujete sa domovinom Bosnom i Hercegovinom.”

 

Prisutni su imali priliku da uživaju u izložbi „Čovjek na istoku“ Hadisa Medenčevića i umjetničkim radovima Roberta McNeila na temu genocida u Srebrenici. Hadis je Dervenčanin sa privremenom adresom u Pragu,  Rober je iz Škotske, a inače je i patron BH UK networka.

 

 

Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci,

 

sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

BH UK Network

 

Izvor:

http://bosniauknetwork.org/