Манифестација поводом Дана државности одржана је у свечаној сали недавно купљеног новог дома БХ УК Нетворка и била је испуњена топлином, традицијом те бојама наше дивне Босне и Херцеговине.

 

Пригодним говорима присутнима су се обратили Заим Пашић – предсједник БХ УК Нетворка, Цлл Цхаман Лал – градоначелник Бирмингема, Њ. Е. Осман Топчагић – Амбасадор БиХ у УК, Амрицк Сингх Убхи – изасланика краља Чарлса за регију Вест Мидландс, Др. Ваqар Азми ОБЕ-предсједник организације Ремемберинг Сребреница и патрон БХ УК Нетворка, Јуди Миллwард – предсједавајућа Евесон труста и др. Анес Церић менаџер БХ УК Нетворка.

 

У име домаћина, присутнима се обратила Лејла Голош, са топлим ријечима добродошлице и најавила обраћање предсједника Босниа УК Нетворка  Заима Пашића.

 

“Драги и поштовани гости, имам част да вам испед руководства БХ УК Нетворка пожелим сретан Дан државности наше домовине Босне и Херцеговине. Посебно ми је задовољство што се данас налазимо у новој Босанској кући која је веома важна за будућност наше заједнице у УК.

Хвала свима који су помогли да се нађемо у новој кући, а посебно др. Анесу Церићу који је са својим тимом и великом групом активиста омогућио да нам овај дан буде још љепши и сретнији. Хвала вам и још једном сретан празник.”, рекао је Заим Пашић.

 

Сви су се подсјетили, како је усвојеном Резолуцијом  ЗАВНОБиХ-а, изражена одлучност народа Босне и Херцеговине да њихова земља, буде збратимљена заједница у којој ће бити осигурана пуна једнакоправност свих народа, те једнакоправност Републике Босне и Херцеговине унутар југославенске федерације, с историјским границама које су датирале још из времена средњовјековне Босне.

 

Амбасадор Босне и Херцеговине, Њ. Е. Осман Топчагић, је рекао: “Радује ме да ове године Дан државности Босне и Херцеговине обиљежавамо у новој згради, сједишту БХ УК Нетворка, што показује успјешан рад и изузетну сарадњу кују Нетворк има са локалним властима у Бирмингему као и јаку везу коју ви сви његујете са домовином Босном и Херцеговином.”

 

Присутни су имали прилику да уживају у изложби „Човјек на истоку“ Хадиса Меденчевића и умјетничким радовима Роберта МцНеила на тему геноцида у Сребреници. Хадис је Дервенчанин са привременом адресом у Прагу,  Робер је из Шкотске, а иначе је и патрон БХ УК нетворка.

 

 

Поштовани пријатељи, драги Босанци и Херцеговци,

 

сретан Дан државности Босне и Херцеговине.

 

БХ УК Нетворк

 

Извор:

http://bosniauknetwork.org/