Forum, koji se održava u sklopu USAID-ovog projekta Diaspora Invest, počeo je “Kafom s gradonačelnikom”. Organizovan je kako bi se odgovorilo na pitanje kako uspostaviti uspješnu i dugoročnu saradnju s dijasporom, saopćili su iz Grada Konjica.

Jedan od ciljeva Grada Konjica je stvoriti što bolje okruženje u Bosni i Hercegovini, a kojim će se privući pažnja mladih obrazovanih kadrova koji žive i rade u dijaspori, poručeno je s Poslovnog foruma konjičke dijaspore.

Tokom susreta gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića s Konjičanima koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Nizozemskoj i Švedskoj razmijenjene su ideje i prijedlozi kojima bi se u značajnoj mjeri mogla unaprijediti saradnja dijaspore s Gradskom upravom Konjica.

Ovom događaju, koji se održava pod sloganom “Dobrodošli u zavičaj, mjesto vaših poslovnih prilika” koji je okupio veliki broj Konjičana koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine, prisustvovali su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Vojin Mijatović i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nerin Dizdar.

Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH prisutnim se obratio Dario Šegrt, šef Odjela za statusna pitanja i informisanje iseljeništva, koji je istakao da je saradnja sa iseljeništvom posebno važna, efikasna i vidljiva kada se odvija na lokalnom nivou jer je to nivo vlasti koji efektivno i izravno ostvaruje saradnju, koja rezultira obostranom dobru. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH daje punu podršku kada je u pitanju ova tema i konkretne aktivnosti, a to se ogleda kroz dodjelu grantova jedinicama lokalne samouprave za provođenje Politike o saradnji sa iseljeništvom.

Stavljajući u fokus dijasporu kao pokretača lokalnog razvoja, kroz panel diskusiju predstavljeni su primjeri uspješne prakse i mehanizmi podrške.

Poslovni forum konjičke dijaspore održava se u sklopu Konjičkog ljeta i Dana dijaspore pod nazivom “Konjic u srcu Bosne i Hercegovine”, koji svojim bogatim programom plijene pažnju Konjičana i gostiju svih generacija, saopćili su iz Grada Konjica.