Форум, који се одржава у склопу УСАИД-овог пројекта Диаспора Инвест, почео је “Кафом с градоначелником”. Организован је како би се одговорило на питање како успоставити успјешну и дугорочну сарадњу с дијаспором, саопћили су из Града Коњица.

Један од циљева Града Коњица је створити што боље окружење у Босни и Херцеговини, а којим ће се привући пажња младих образованих кадрова који живе и раде у дијаспори, поручено је с Пословног форума коњичке дијаспоре.

Током сусрета градоначелника Коњица Османа Ћатића с Коњичанима који живе у Сједињеним Америчким Државама, Аустралији, Њемачкој, Швицарској, Аустрији, Италији, Турској, Хрватској, Србији, Низоземској и Шведској размијењене су идеје и приједлози којима би се у значајној мјери могла унаприједити сарадња дијаспоре с Градском управом Коњица.

Овом догађају, који се одржава под слоганом “Добродошли у завичај, мјесто ваших пословних прилика” који је окупио велики број Коњичана који живе и раде изван Босне и Херцеговине, присуствовали су премијер Федерације Босне и Херцеговине Нермин Никшић, министар развоја, подузетништва и обрта ФБиХ Војин Мијатовић и министар расељених особа и избјеглица ФБиХ Нерин Диздар.

Испред Министарства за људска права и избјеглице БиХ присутним се обратио Дарио Шегрт, шеф Одјела за статусна питања и информисање исељеништва, који је истакао да је сарадња са исељеништвом посебно важна, ефикасна и видљива када се одвија на локалном нивоу јер је то ниво власти који ефективно и изравно остварује сарадњу, која резултира обостраном добру. Министарство за људска права и избјеглице БиХ даје пуну подршку када је у питању ова тема и конкретне активности, а то се огледа кроз додјелу грантова јединицама локалне самоуправе за провођење Политике о сарадњи са исељеништвом.

Стављајући у фокус дијаспору као покретача локалног развоја, кроз панел дискусију представљени су примјери успјешне праксе и механизми подршке.

Пословни форум коњичке дијаспоре одржава се у склопу Коњичког љета и Дана дијаспоре под називом “Коњиц у срцу Босне и Херцеговине”, који својим богатим програмом плијене пажњу Коњичана и гостију свих генерација, саопћили су из Града Коњица.