U Cirihu je 10. novembra 2017. godine održan Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Sektor Housing, čije održavanje je iniciralo udruženje i-dijaspora u okviru inicijative “i-platform – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine”.

Ovaj skup organiziran je u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, Privrednom komorom Republike Srpske, Švicarskim programom za promociju izvoza, kompanijom SEE Investment Solutions iz Švicarske i projektom Diaspora za razvoj, koji je podržan od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju i implementiran u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojnim programom Ujedinjenih naroda

Forumu je prisustvovalo više od 80 učesnika uključujući predstavnike kompanija iz Bosne i Hercegovine i Švicarske kao i članove bh. dijaspore u Švicarskoj. Cilj prvog Poslovnog foruma bio je povezivanje proizvođača iz BiH sa poslovnim partnerima i potencijalnim kupcima iz Švicarske.

U uvodnom obraćanju, učesnicima na Forumu se obratio NJ.E. Anđelko Grahovac, Ambasador BiH u Švicarskoj, kao i organizatori Foruma: gosp. Ahmed Egrlić, direktor Vanjskotrgovinske komore BiH, gđa Jelena Rodić, Privredna komora Republike Srpske, Franziska Eggiman, Švicarski program promocije izvoza –SIPPO i gosp. Edin Dacić, član Upravnog odbora i-dijaspore, a program je moderirao Taner Aličehić, iz firme SEE Investment Solutions. Oni su posebno istakli značaj bh. dijaspore u Švicarskoj u povezivanju firmi iz BiH iz sektora “Housing” sa poslovnim partnerima i kupcima u Švicarskoj, te kolika je motivacija i mogućnost bh. dijaspore da pomogne većoj trgovinskoj razmjeni između BiH i Švicarske.

Kao inspirativne i uspješne poslovne priče predstavljene su poslovne karijere Hasana Hasića i njegove firme za izradu dizajnerskog namještaja Whiteoak Group AG i Tatomira Jovičića, vlasnika firme Task Force & Logistic, koja, između ostalog, obezbjeđuje štandove i proizvode od drveta iz BiH za turistički savez Lausanne, a također proizvodi i sir visokog kvaliteta po švicarskom receptu na farmi u BiH.