U nedjelju 25. novembra 2018. godine svečano je otvorena “Bosanska kuća” u Birminghamu. Otkrivanjem spomen ploče, “Bosansku kuću” je svečano otvorio Lord Bourne of Aberystwyt, Ministar za vjere Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koji se zahvalio na ukazanoj časti i naglasio da je ovo historijski trenutak za bosansku zajednicu u Velikoj Britaniji. “Drago mi je što sam bio u mogućnosti da podijelim ovaj poseban dan s vama. Hvala Vam”, rekao je Lord Bourne.

Poslije dugo godina, BH UK Network je dobio nove i ljepše prostorije za svoj rad na očuvanju bosanskohercegovačke kulture i tradicije.

U svom uvodnom izlaganju, Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka, je naglasio značaj otvaranja “Bosanske kuće” u Birmighamu za sve Bosance i Hercegovce u Velikoj Britaniji i zahvalio se  mnogobrojnim organizacijama koje već više od dvije decenije pomažu i podržavaju rad bh. zajednice na ostrvu, a posebno dr. Anesu Ceriću i prijateljima iz bh. zajednice u Birminghamu na njihovom doprinosu i angažmanu oko izgradnje i uređenja “Bosanske kuće”.

Prisutnima se se također obratili i dr. Azmi Waqar OBE, predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”, dr. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka  i Mirsad Solaković, bh glumac i pisac. Svečanosti je prisustvovala i Meliha Bašić, savjetnica u Ambasadi BiH u Londonu koja je istakla važnost integracije bh. građana u Velikoj Britaniji, ali istovremeno i značaj očuvanja tradicionalnih vrijednosti i kulture.

Gosti su imali priliku pogledati dokumentarni film organizacije “Remembering Srebrenica”  i uživati u nastupu folklorne grupe “Mladost Bosne” iz Birminghama.

IZVOR: BOSNIA UK NETWORK