Na inicijativu dr. Lejle Hadžikadić-Gušić , Levine Cancer Institut u Charlotte (SAD) najavio je osnivanje Bosnian Medical Fund (Bosanskog medicinskog fonda) putem velikodušnog poklona Marthe Hendricks od 150.000 američkih dolara.

Ovaj fond omogućit će  saradnju u medicinskim istraživanjima, posjete eminentnih ljekara i otvoriti mogućnost prijenosa medicinske opreme između Levine Instituta i onkologa u Bosni i Hercegovini.

Pitali smo Banjalučanku dr. Lejlu Hadžikadić-Gušić, koja od 2013. godine radi u Levine Cancer Institutu, kada je nastala ideja o osnivanju Bosanskog medicinskog fonda.

„Uvijek sam  željela, već od medicinske škole,  svoje znanje  stečeno kroz školovanje i praktičan rad u SAD na neki način prenijeti u moju Bosnu, koja nažalost nema u potpunosti razvijen zdravstveni sistem. U Bosni i Hercegovini  ne postoje uslovi za razvijanje preventivne medicine, a posebno, što je moja specijalnost, nedovoljno je razvijen sistem za žene koje boluju od karcinoma dojke.  Koliko je to loše, toliko ima potencijala da to popravimo. Tako da sam uvijek sanjala da krenem sa tim popravkama. Sadašnji predsjednik Instituta dr. Derek Raghavan uvijek me je podržavao u mojim idejama i često sam sa njim pričala o Bosni i tražila savjet kako da pokrenem jednu novu inicijativu.  Njegova ideja je bila da napravimo Fond i evo tu ideju smo realizirali. Dali smo mu ime Bosnian Medical Fund i ideja je bila da ja pokrenem prikupljanje sredstava za ovaj projekat među Amerikancima i Bosancima u SAD pošto mi je važno bilo da i mi Bosanci, ako smo u mogućnosti, pomognemo finansijski, nešto vratimo u našu državu“, kazala je dr. Hadžikadić-Gušić  i posebno istakla gestu Marthe Hendricks.

„Poznajem gospođu  Marthu Hendricks već  nekoliko godina. Znala sam da je bila zainteresirana da podrži moje projekte.  Velika je humanistica i filantrop.  Pričala sam sa njom o više projekata Levine Cancer Instituta i ona je izabrala baš ovaj –  Bosanski medicinski fond“, kazala je dr. Lejla i dodala kako je beskrajno zahvalna Marthi Hendricks, jer je već napravljen „veliki korak za skromnu ideju da pomognemo u liječenju žena u Bosni i Hercegovini  oboljenih od karcinoma dojke“.

„Imamo mnogo toga da savladamo, ali ovo je samo početak nečeg velikog“, kazala je dr. Lejla Hadžikadić-Gušić koja je u SAD specijalizirala hiruršku onkologiju za karcinom dojke,  s posebnim fokusom na oboljele žene mlađe od 40 godina.