Preko hiljadu volonterskih organizacija djeluje na području Mančestera, ali samo 35 je imalo priliku dobiti ovogodišnju Kraljičinu nagradu/ Queen’s Award. Među njima je bila i organizacija Remembering Srebrenica kojoj je u srijedu 28. avgusta 2019. godine uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje za područje Mančestera i okolinu/ Sjeverozapad u Velikoj Britaniji.  Radi se o prestižnoj nagradi s obzirom da je to najviše priznanje volonterskim organizacijama. Nagrade se dodjeljuju od 2002. godine u znak proslave Zlatnog jubileja Kraljice, a pobjednici se proglašavaju 2. juna svake godine – na godišnjici kraljičine krunidbe.

Ovom nagradom priznaje se dosadašnji rad i napor svih članova odbora North West u borbi protiv mržnje, netolerancije i okupljanja zajednica kako bi pomogli stvaranju jačih, sigurnijih i kohezivnijih zajednica.

Svaka organizacija je imala pravo izabrati 10 osoba koje će prisustvovati ceremoniji, i jednog član koji će primiti svečano priznanje.  U timu “Remembering  Srebrenica”, izabrana je Sadija Muminović. Radi se o Bosanki koja zastupa  Bosanskohercegovačku dopunsku školu u Mančesteru i kojoj je pripala čast da sa prestavnicom Eliner Chohan primi priznanje koje se  u Velikoj Britanji dodjeljuje u znak proslave Zlatnog jubileja Kraljice.

Predsjednica odbora North West, MBA DL Elinor Chohan, rekla je: „Nevjerovatna je čast raditi sa tako izvanrednim i posvećenim volonterima koji promovišu jače, otpornije društvo koje koristi lekcije i pouke o srebreničkom genocidu da se bore protiv svih oblika mržnje i netrpeljivosti.”

Elinor Chohan, MBE DL predsjedava Nort West odborom od 2015. godine. U decembru 2013. godine prvi put je posjetila Bosnu i Hercegovinu sa udruženjem Remembering Srebrenica, što ju je nadahnulo da koristi lekcije iz najgoreg zločina koji se desio na evropskom tlu za pomoć u stvaranju otpornijih i povezanijih zajednica u Manchesteru i sjevero-zapadnom dijelu Engleske.

Elinor je zajedno s članovima odbora i članovima zajednice North West bila uključena u održavaju brojnih spomen-aktivnosti svake godine u julu na godišnjicu genocida koji se dogodio u Srebrenici, kako bi se odala počasast za sve one koji su ubijeni samo zbog svog muslimanskog identiteta. Glavni regionalni Dan sjećanja na Srebrenicu se održava svake godine u Mančester katedrali.

Na dodijeljenu nagradu osrvnuo se i osnivač-predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica” dr. Waqar Azmi OBE: „Tako sam zadovoljan što je prepoznat rad Remembering Srebrenica North West odbora sa tako prestižnom nagradom. Čestitke našem odboru North West i njegovom predsjedavajućem Elinor Chohan. Veliki je ponos što naša mreža od preko 1.200 volontera u zajednici pomaže graditi jače i kohezivnije zajednice u Velikoj Britaniji. Realizacija i uticaj naše vizije ne bi bilo moguće bez njihovog napornog rada i zalaganja.”, izjavio je Dr Azmi.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Kraljičine nagrada za volonterske službe, sir Martyn Lewis rekao je: „Rekordni broj nominacija za ovogodišnje Kraljičine nagrade dokazuje da volontiranje na lokalnom nivou i dalje napreduje. Ove godine je izuzetno zadovoljstvo čestitati pobjednicima, njih 281, – svi s jakom reputacijom za uspješno rješavanje širokog spektra problema u njihovim zajednicama. Oni su snažni primjeri stvarne demokracije na djelu.”

Ceremonija dodjele nagrada održala se u The Monastery, Gorton Lane, Manchester, a prisustvovali su Armaan Chohan, Atifa Shah, Farah Anwar-Bawany, Naeem Ul-Hassan, Sadija Muminović, Steven Baker, Umer Kan, Yasmin Dar i Yusuf Tai.

 

Izvor: Bosnia UK Network