Osnivači Prvog Art Foruma su Bahrudin Srebrenica, režiser iz Švedske, rođen u Zenici i Mirela Kulović, slikarica iz Bostona, rođena u Tuzli. Ideja je proizašla iz osobne potrebe dvoje umjetnika, koji djeluju u dijaspori, za upoznavanjem s kulturnom i umjetničkom scenom u BiH.

Ispunjenje jedne ovakve zajedničke potrebe išlo je u smjeru da se održi neformalno sastajanje umjetnika i radnika iz kulture na državnom nivou. U cilju izmjene iskustava profesionalnih umjetnika sa mlađim ali i prezentaciji budućih projekata i izložbi.

Mirela Kulović, slikarica iz Gračanice sa prebivalištem u Bostonu smatrala je da se treba osnažiti scena likovnih umjetnika i slikara, također i to da se oni spoje sa historičarima umjetnosti i da se poveća pisani trag o bosanskohercegovačkim umjetnicima koji djeluju na ovom polju.

Bahrudin Srebrenica je želio upoznati mlade videografe, glumce i producente u cilju uključivanja u svoje buduće projekte.

“Spontano smo došli na ideju da to može biti događaj u obliku foruma čije i značenje ide u smjeru javnog okupljanja gdje se izmjenjuju ideje i viđenja. Ono u čemu nam se mišljenja preklapaju je da na Forumu bude naglasak na izmjeni dosadašnjeg iskustva, posebno od strane individualaca koji su već realizirali neke značajne projekte u kulturi, te naglasak na potencijalnim budućim događanjima” – kazuje Bahrudin, režiser iz Švedske.

O istoj temi Mirela iznosi svoje viđenje: “Želimo naše ideje usmjeriti u jednu jasnu strategiju za umjetničku i kulturnu scenu, a s posebnim naglascima na mladim umjetnicima koji počinju karijeru i imaju svježe ideje. U želji da pristupimo i nekim ozbiljnim partnerima i organizacijama na svjetskoj umjetničkoj sceni s jasno definiranim planom”.

Dodaje da bi se o svemu ovome moglo raspravljati na Forumu, a želja im je da se Forum širi i u svaki manji grad u Bosni i Hercegovini. “Djelujući prema tom cilju želimo iz svakog grada pozvati kulturne djelatnike i umjetnike da nam se pridruže, bilo kao aktivni sudionici u prezentaciji ili kao aktivni dio publike na Forumu” – kaže slikarica Mirela Kulović.

“Kultura je način na koji živimo, na koji se reflektiramo i na koji proživljavamo i dobre i loše stvari na više različitih načina. Kultura i umjetnost su i stari zanati, ručni radovi, pričanje priča i općenito sve ono što čini identitet jednog pojedinca u ovom kompleksnom svijetu.” – dodaje rođena Tuzlanka.

“Za cilj imamo osnažiti umjetničku scenu. Forum će omogućiti da svaki inicijator novih ideja pronađe suradnike i ubrza razvitak svoje zamisli. Forum služi kao kontinuirana platforma tijekom cijele godine. Forum je izvor ljudskih resursa te svojevrsno mjesto diskursa i razmjene ideja i znanja” – kaže Bahrudin Srebrenica.

Realizacija Prvog BiH Art Foruma

Forum je otvorio dokumentarni film “Ulica snova”, mlade BiH autorice Aide Vehabović. Ovaj film je pobijedio na konkursu “Kultura i moj grad”, koji je vodio Bahrudin Srebrenica.

Prvi BiH Art Forum predstavio je najuspješnije inicijative u kulturi u posljednjih deset godina, one koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu. Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane.

Tako su se na Forumu predstavili:

Marina Đapić, koja je govorila o Street Arts Festivalu Mostar, inicijativi koja je postala brend grada Mostara, ali i BiH;

Aida Šarac, čije su inicijative Plavi artizam i Alternativna učionica u sklopu Nacionalne Galerije BiH zavrijedile najveću pažnju i pohvale publike;

Mak Hubjer, koji je predstavio Galeriju Brodac, te Jasminko Halilović, koji je govorio o Muzeju Ratnog Djetinjstva.

Tokom foruma, učesnici i učesnice su kroz interakciju sa publikom pokušali odgovoriti na osnovno pitanje koje je bilo vodilja za pokretanje i realizaciju ovog događaja, a to je: “Zašto određeni ljudi uspijevaju realizovati inicijative, a zašto neki drugi ne uspijevaju?”.

“Pokrećući BiH Art Forum cilj mi je bio razviti jednu platformu koja bi dala početak novom pokretu kreativnog djelovanja, gdje se, kombinirajući različite resurse, ljude, objekte i procese može doći do fantastičnih rezultata. BiH Art Forum je gotovo pa potpuno organiziran i realiziran putem telefona, emaila i video poziva, sa minimalnim ulaganjima. Vjerujem da u samo nekoliko godina mnogi gradovi u BiH mogu biti vodeći centri kulturnih događanja u ovom dijelu Europe. Ovdje ne mislim prvenstveno na crvene tepihe, već na konkretne realizacije koje će mnogim umjetnicima nuditi prilike da pokažu šta mogu, omogućiti im honorare i prepoznavanje njihovih inicijativa u svijetu”, kaže Mirela Kulović, bosansko-hercegovačka slikarica u Bostonu.

Prvi BiH Art Forum organizovali su mladi umjetnici iz BiH i dijaspore, a osim slikarice, Mirele Kulović (Boston), te magistar režije i filma, Bahrudina Srebrenica (Malmo) koji su idejni kreatori Foruma, u organizacionom timu su se našla i druga poznata imena sa naše scene: Nikola Burić, CEO i-Platform (Bern), Husnija Ćoralić, glumac (Tuzla), Srđan Ćalija, pedagog (Sarajevo), Vanja Šunjić, novinarka (Sarajevo), Tomislav Tadić, pravnik (Tuzla), Aldin Vrškić, pedagog (Zenica), Aida Suljaković, spisateljica i umjetnica (Bazel). Projekat će biti realizovan u partnerstvu sa CreatiWe art company, te dvije organizacije iz Švajcarske, i-platform i BEBOSNIAN, čije se vizije i ideje preklapaju sa idejama foruma.

BiH Art Forum će i u budućnosti nastaviti da osnažuje umjetnost kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazujući na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike, te inspirišući mlade da aktivno sudjeluju u razvoju Bosne i Hercegovine.

Preuzeto: i-platform.ch