Prijedorčanin Neven Crnić dokaz je da se uloženim trudom i predanim radom može uspjeti bilo gdje u svijetu. Ovaj talentirani operni pjevač već nekoliko godina angažiran je u operi u Gracu, gdje je nakon završene Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ otišao da studira.

Odabran je među sedam najboljih između više od 40 kandidata iz cijelog svijeta koji će studirati solo pjevanje. Imao je tada 19 godina i bio je među najmlađim studentima na prestižnom Kunstuniverzitetu.
Ljubav prema operi javila se još u školskim danima, a prvi javni nastup imao je 2006. godine u Prijedoru, kada je na Dječijem festivalu pjevao pjesmu Toše Proeskog, koji mu je, kako kaže za „Avaz“, uvijek bio uzor. Na tom takmičenju je i pobijedio.

Danas ovaj talentirani pjevač s prelijepim glasom baritona niže uspjehe u Gracu, a na život u ovom gradu se, kaže, navikao. Uspješno je savladao i jezik, koji mu je u početku stvarao malo problema.

Ispunio sam uslove koji su potrebni za ovaj posao, jer, osim dobrog glasa, morate znati i glumiti i zato je opera vrlo kompleksno umjetničko i scensko djelo. Naravno, sve je sažeto u jednu veliku cjelinu kojom upravlja dirigent u saradnji s pjevačima i orkestrom i zaista je sve dosta zahtjevno – ističe Crnić.

A da nije lahko i jednostavno biti operni pjevač potvrđuje i iznoseći činjenicu da na sceni pjevač uvijek mora biti savršeno intonativno, ritmički i glumački tačan.

Već tri godine sam član operne grupe u Gracu. U početku sam pjevao u Ansamblu za mlade pjevače „Opernstudio“, a od prošle godine sam dio glavnog ansambla, u kojem pjevam dvije glavne uloge: Rodriga Rosa u Verdijevoj operi „Don Karlo“ i Leporela u Mocartovoj operi „Don Giovanni“ – kazao je mladi talentirani umjetnik za „Avaz“.

Crnić kaže kako je poražavajuće što se umjetnost kod nas ne cijeni dovoljno. Kod nas se talenat, nažalost, još ne cijeni. U zapadnim zemljama daju vam vjetar u leđa, tako da, uz trud i posvećenost, možete uspjeti i živjeti svoje snove – naveo je Neven.

Izvor: G. Kaurin/Avaz