Iz ambasade Bosne i Hercegovine u Sloveniji kazali su kako im se za pomoć do sada obratilo 29 državljana koji žele da se vrate u BiH, te je u toku organizacija prijevoza, potvrdili su iz ambasade za Srnu.

– Svi javni prijevozi, pa i prema Bosni i Hercegovini, iz Slovenije su stopirani. Trenutno se na spisku za povratak nalazi 29 državljana, od kojih u Republiku Srpsku želi da se vrati 15 osoba (u Banjaluku, Doboj, Teslić, Zvornik, Laktaše, Prijedor), u  Federaciju BiH 14 osoba (u Sarajevo, Bihać, Ključ, Tuzlu, Visoko, Cazin), pa trenutno aktivno radimo na organizovanju prijevoza za njih, poručili su iz ambasade.

Dodali su i da svakodnevno dostavljaju ažuriran spisak Ministranstvu vanjskh poslova, o državljanima koji žele da se vrate.

Na pitanje imaju li podatke o broju radnika iz BiH koji su dobili otkaze u periodu pandemije koronavirusa u Sloveniji, iz ambasade su naveli da nemaju, kao što im se ne dostavljaju ni podaci o eventualno zaraženim državljanima iz BiH u ovoj državi.

– Nacionalni institut za javno zdravstvo i Ministarstvo za zdravstvo Slovenije obavijestilo nas je da u svojoj statističkoj obradi ne prikuplja podatke o oboljelim Bosancima i Hercegovcima, ali kako nam je rečeno, oni do sada imaju šest hospitalizovanih stranih državljana sa postavljenom dijagnozom pozitivnom na virus korona, istakli su iz Ambasade BiH u Ljubljani.

Preuzeto: Moja BiH