Održan je i treći Kladanjski Meetup za vjernu dijasporu iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade koji je okupio već aktivne članove kladanjske zajednice.
Kako nam je poznato Kladanj je opština koja je i dalje u vodstvu po broju održanih online druženja. Tako se Kladnjaci svaki mjesec sastaju i razmjenjuju ideje, diskutuju o problemima i planiraju aktivnosti koje uz nesebično zalaganje i trud u većini slučajeva i realizuju.

Tako su se na posljednjem „USA i Kanada Kladanj Meetup-u“ osvrnuli na dosadašnje realizovane projekte na kojima su neumorno radili u proteklih 11 mjeseci. Također je sugerisano da manifestacija „Dani dijaspore Kladanj“ naredne godine traje od 1. jula do 31. augusta 2022. godine. Između ostalog učesnici su izrazili želju za ostvarivanje kontakata sa raznim udruženjima u zemljama u kojima trenutno žive te kroz njih rade na povezivanju i saradnji sa lokalnom zajednicom. Vodeći računa i o mlađem naraštaju i po uzoru na prijatelje iz Danske, razgovaralo se o važnosti škola maternjeg jezika.

Zahvaljujemo se mnogobrojnim članovima kladanjske zajednice koja u saradnji s i-dijasporom, njemačkom mrežom pangea i Općinom Kladanj djeluje sa svih krajeva svijeta, a posebno iz Amerike i Kanade, na dosadašnjem uspješnom radu a radujemo se i novim projektima koji će vjerujemo kao i do sada donijeti pozitivne rezultate.

Preuzeto: i-dijaspora