U prostorijama Historijskog muzeja BiH, 06.11.2023.godine, je otpočeo prenos znanja iz dijaspore u BiH u okviru programa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Prenos znanja stručnjaka iz iseljeništva/dijaspore u javne institucije/ustanove u Bosni i Hercegovini. Historijski muzej je prva institucija koja se prijavila na ovaj program, a stručnjakinja iz dijaspore je Lana Balorda sa Univerziteta u Tuebingenu u Njemačkoj,  koja svoje znanje iz oblasti  muzeologije, društvene i kulturne antropologije prenosi u Historijski muzej, kao instituciju prijema u BiH.

Za vrijeme angažmana u Historijskom muzeju BiH, Lana Balorda će raditi sa muzejskim uposlenicima, te kroz rješavanje konkretnog muzejskog zadatka unaprijediti sveopšti rad muzeja. Napraviće konkretne angažmane na polju rješavanja stalne muzejske postavke koja predstavlja jedan od najvećih izazova u radu muzeja u posljednjih nekoliko godina.

Dogovoreno je da Lana razvije radionice za muzejski tim, te ih implementira u predviđenom vremenskom okviru. Ova obuka muzejskog tima iz polja socijalne i kulturne antropologiji će  u fokus staviti rad na stalnoj muzejskoj postavci. Obuka se realizira za 7 do 10 članova muzejskog tima s idejom da steknu nove alate u radu na stalnoj muzejskoj postavci. Radionice koje budu implementirane za muzejski tim  imaju za cilj povezivanje teorijskih i praktičnih znanja, a biće snažan poticaj muzejskom timu da u radni process stvaranja izložbe integrišu različite perspektive, razviju naratološke alate i metode ekspozicije.