Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine otpočelo je sa realizacijom programa Prenosa znanja stručnjaka iz iseljeništva/dijaspore u javne ustanove i institucije u Bosne i Hercegovine, finansiranog iz vlastitih sredstava.

Jedan od prvih prenosa znanja u okviru ovog programa realizuje se tokom ove sedmice od 4. do 9. decembra 2023.godine, kada Midhat Ajanović, doktor filmskih nauka, stručnjak u oblasti vizuelnog pripovijedanja i animiranog filma, sa Univerziteta West u Trollhättanu, Švedska, drži predavanja studentima Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Univerziteta u Sarajevu. Prvo predavanje prof. Ajanović je održao danas 4.12.2023. na temu ”Kako slika priča”.

Na početku predavanja, pored profesora Ajanovića, studentima su se obratili i dr. Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i redovni profesor Faruk Lončarević, dekan Akademije scenskih umjetnosti.

Ideja projekta, kako je rekao ministar Sevlid Hurtić, je da stručnjaci iz Bosne i Hercegovine koji žive u svijetu dolaze u domovinu kako bi svoje znanje prenosili studentima. Također, želja je pokazati da Bosna i Hercegovina pored doktora, inženjera ima stručnjaka i u sferi kulture u svijetu.

Kako je rekao profesor Ajanović, razlog njegovog dolaska je želja da sa djecom u domovini podijeli ono što je naučio u životu s posebnim naglaskom da uživa da predaje na našem jeziku.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Faruk Lončarević, istakao je da je za studente Akademije  važno da vide kako se teorija ne mora suprotstavljati praksi, naprotiv, može biti inspirativna za mlade filmske umjetnike i reditelje.

Od početka septembra, kada je objavljen javni poziv za prenos znanja, pa do kraja novembra, Ministarstvo je primilo preko 20 prijava stručnjaka iz dijaspore/iseljeništva. Najveći dio do sada prijavljenih će biti realizovan tokom 2024. godine, većinom u periodu od marta do septembra 2024. godine.

Ministarstvo je i prije, u saradnji sa Švicarskom ambasadom, UNDP i IOM, realizovalo prenos znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu (u okviru projekta Dijaspora za razvoj), a rezultati su bili odlični. U periodu 2018-2021 realizovan je prenos znanja 64 stručnjaka iz iseljeništva iz 18 zemalja (Australija, Austrija, Belgija, Hrvatska, Kanada, Italija, Irska, Velika Britanija, USA, Švedska, Njemačka, Francuska, Danska, Švicarska, Holandija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Portugal) koji su svoja znanja iz oblasti: medicine, obrazovanja, informatike, veterine, farmacije, matematike, fizike, mašinstva, molekularne biologije, antropologije, umjetnosti, ljudskih prava itd. prenijeli u 357 javne ustanove i institucije u Bosni I Hercegovini, a na događajima prenosa znanja učestvovalo je ukupno 3.788 osoba / korisnika prenosa znanja.

U Ministarstvu vjeruju da će u ovom novom programu prenosa znanja postići još bolje rezultate.