Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине отпочело је са реализацијом програма Преноса знања стручњака из исељеништва/дијаспоре у јавне установе и институције у Босне и Херцеговине, финансираног из властитих средстава.

Један од првих преноса знања у оквиру овог програма реализује се током ове седмице од 4. до 9. децембра 2023.године, када Мидхат Ајановић, доктор филмских наука, стручњак у области визуелног приповиједања и анимираног филма, са Универзитета West u Trollhättanu, Шведска, држи предавања студентима Академије сценских умјетности (АСУ) Универзитета у Сарајеву. Прво предавање проф. Ајановић је одржао данас 4.12.2023. на тему ”Како слика прича”.

На почетку предавања, поред професора Ајановића, студентима су се обратили и др. Севлид Хуртић, министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и редовни професор Фарук Лончаревић, декан Академије сценских умјетности.

Идеја пројекта, како је рекао министар Севлид Хуртић, је да стручњаци из Босне и Херцеговине који живе у свијету долазе у домовину како би своје знање преносили студентима. Такођер, жеља је показати да Босна и Херцеговина поред доктора, инжењера има стручњака и у сфери културе у свијету.

Како је рекао професор Ајановић, разлог његовог доласка је жеља да са дјецом у домовини подијели оно што је научио у животу с посебним нагласком да ужива да предаје на нашем језику.

Декан Академије сценских умјетности Универзитета у Сарајеву Фарук Лончаревић, истакао је да је за студенте Академије  важно да виде како се теорија не мора супротстављати пракси, напротив, може бити инспиративна за младе филмске умјетнике и редитеље.

Од почетка септембра, када је објављен јавни позив за пренос знања, па до краја новембра, Министарство је примило преко 20 пријава стручњака из дијаспоре/исељеништва. Највећи дио до сада пријављених ће бити реализован током 2024. године, већином у периоду од марта до септембра 2024. године.

Министарство је и прије, у сарадњи са Швицарском амбасадом, УНДП и ИОМ, реализовало пренос знања из дијаспоре у Босну и Херцеговину (у оквиру пројекта Дијаспора за развој), а резултати су били одлични. У периоду 2018-2021 реализован је пренос знања 64 стручњака из исељеништва из 18 земаља (Аустралија, Аустрија, Белгија, Хрватска, Канада, Италија, Ирска, Велика Британија, УСА, Шведска, Њемачка, Француска, Данска, Швицарска, Холандија, Турска, Уједињени Арапски Емирати и Португал) који су своја знања из области: медицине, образовања, информатике, ветерине, фармације, математике, физике, машинства, молекуларне биологије, антропологије, умјетности, људских права итд. пренијели у 357 јавне установе и институције у Босни И Херцеговини, а на догађајима преноса знања учествовало је укупно 3.788 особа / корисника преноса знања.

У Министарству вјерују да ће у овом новом програму преноса знања постићи још боље резултате.