U Geteborgu je održan prvi Business Forum u organizaciji Asocijacije BiH poduzetnika u Švedskoj (BHNS), posvećen unapređenju privredne saradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske.

Asocijacija okuplja privrednike sa snažnim osjećajem pripadnosti svojoj zemlji porijekla – Bosni i Hercegovini, ali istovremeno s jasnom vizijom budućnosti u Švedskoj pa su prisutni u prepunoj dvorani impozantnog Gothia Towera mogli slušati o izuzetno uspješnim poslovnim pričama, ali i prilikama za povezivanje naše dvije zemlje u budućnosti.

Nazif Hasanović, predsjednik BHNS-a poželio je dobrodošlicu učesnicima i kazao da je ovaj događaj konkretan primjer načina na koji Asocijacija djeluje.

Počasni gost Foruma bio je Bojan Šošić, ambasador BiH u Švedskoj. Ambasador je govorio o vrijednostima saradnje privrednika, a posebno je naglasio značaj razmjene znanja.

“Potencijala u privredi ima i ja bih insistirao da se uvedu švedski kriteriji, da naši privrednici koji su ispekli zanat ovdje, prenesu to znanje na privrednike u BiH. To bi bila ta dodatna vrijednost”, kazao je ambasador Šošić.

Bosanka sa impozantnom biografijom Binella Vannesjö govorila je o temi kako postati uspješan poduzetnik u Švedskoj. Binella je vlasnica grupacije kompanija u Švedskoj koje imaju više od 5000 zaposlenih. Pored Švedske, grupacija Anva posluje u Kini, Latviji i Slovačkoj.

“Velika mi je želja je da jednog dana imamo fabriku i u Bosni i Hercegovini. Bilo mi je zadovoljstvo biti ovdje, čuti ove sjajne govornike jer se osjećam kao Bosanka u duši i srcu. Ovakvi događaji su velika prilika za sve nas da zajedno stvorimo nešto novo”, smatra Binella Vannesjö.

Hrana je dio tradicije Bosanaca i Hercegovaca, a kako bi se bh. proizvodi našli na policama švedskih trgovina, postoji mnogo izazova. Almir Kudić i Milan Sorak iz kompanije koja uvozi bh. proizvode u Švedsku su ih uspjeli savladati, pa se u najvećim trgovačkim lancima našao ajvar, vegeta, suho meso, kafa. Prepoznatljivi mirisi i okusi iz naše zemlje.

O tome kako lansirati proizvod koji ispunjava sve uslove globalnog tržišta, govorio je Damir Ganić, stručnjak za korporativno upravljanje, razvoj proizvoda u polju elektronike, mehanike i elektroakustike, međunarodne standarde upravljanja kvalitetom, certifikaciju proizvoda i plasiranje na globalno tržište.

 

Uvijek zanimljiva tema je digitalizacija, a o brzorastućim potencijalima digitalnog poslovanja između BiH i Švedske govorio je Haris Husejnović, direktor razvoja biznisa kompanije ZenDev.

Uvezivanje dijaspore i domovine jeste najbrži način za uspjeh privrede i karta za budućnost naše domovine. Ahmet Egrlić potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, izrazio je važnost umrežavanja kompanija iz Švedske i BiH.

“Imamo ogroman potencijal, imamo puno bh. privrednika koji zauzimaju jako važne pozicije ovdje u Švedskoj, ili imaju svoje kompanije. Važno ih je umrežiti sa ljudima u BiH kako bi zajednički osvajali ovo tržište”, rekao je Egrlić uz napomenu da Švedska još uvijek ima malu vanjskotrgovinsku razmjenu u poređenju sa tržištima poput Njemačke, Austrije ili Švicarske. Dr. Harun Kapetanović, inicijator Strateškog investicionog fonda BiH je kazao da ovaj događaj govori o potencijalima dijaspore koji su neograničeni.

Taj potencijal se ne ograničava samo na doznake nego i na prenošenje znanja, povezivanje kompanija, ali i u investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Asocijacija će i u budućnosti raditi na konekcijama između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a ovaj forum je platforma za jačanje veza između naše dvije zemlje. Cilj nije samo olakšati poslovne kontakte i sklapanje poslovnih ugovora, već i promicati dugoročnu suradnju koja će donijeti korist svim učesnicima.

 

Izvor: klix.ba