U Värnamu je 16. novembra 2019. održan muzički i folklorni dio 24. Savezne smotre kulture i školstva bh. udruženja u Švedskoj, čime je uz svečanu akademiju obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH.

U takmičarskom dijelu Smotre, kojoj je domaćin bilo Udruženje ”BiH” iz Gislaveda, nastupilo je 585 učesnika iz 13 bh. udruženja: ”BosanskaKrajina” i ”Sarajevo” Malmö, ”Rubin” Eslöv, ”Ljiljan” Landskruna, ”Most” Västerås, ”Zlatni behar” Arboga, ”Bosna” Borås, ”BiH” Gislaved, ”BiH” Norrköping, ”BiH” Värnamo, ”Sarajevo” Jönköping, KUD ”Behar” Göteborg i ”Ljiljan” Växjö. Nadmetali su se u tri discipline: folklori, horovi i ritmičke igre, u uzrastima – mlađi juniori, juniori, seniori i veterani.

Bila je ovo i centralna manifestacija obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Švedskoj, u zajedničkoj organizaciji Saveza bh. udruženja, Saveza omladine i Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena u ovoj zemlji.

Na tribini posvećenoj BiH i Danu državnosti, koju je najavio aktivista Saveza Meho Kapo, govorili su bivši član Predsjedništva SFRJ i BiH Bogić Bogićević, pjesnik i akademik Abdulah Sidran i bivši EU-parlamentarac Švedske i kulturni djelatnik Jasenko Selimović. Moderator u razgovoru bio je Bećir Čaluk, gost iz Sarajeva.

Predivna sala Auditoriet, u Gumifabrikenu Värnamu, sa ogromnom dvoranom i balkonima, bila je cijeli dan ispunjena damarima Bosne i Hercegovine.

Orila se pjesma, redali se horovi i folklori sa narodnim igrama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Djeca, omladina, odrasli i veterani oduševili su bogatstvom narodnih nošnji, a mladi suvremenom ritmičkom igrom. Bilo je zaista lijepo i svečano osjećati se Bosancem i Hercegovcem usred Švedske, čemu su aromu davali i posebni gosti iz BiH iz domena javnog i kulturnog života.

Otvarajući 24. Saveznu smotru predsjednik Saveza bh. udruženja Kenan Jašarspahić je posebno pozdravio predstavnika NBV-a gosp. Nadiru Kilim, bivše predsjednike i podpredsjednike Saveza bh udruzenja, predsjednicu žena Almedinu Sačić i predstavnike BHUF, Fehima Halilovića iz Merhameta i Sejada Duračaka iz Saveza logoraša.

“Ponosan sam jer pripadam narodu BiH koji ima bogatu kulturnu baštinu.I mi smo njen dio, kazao je Jašarspahić. Čestitam Vam Dan državnosti BiH, 25. novembar! Vama, našoj dragoj djeci i omladini, koji ste naša sadašnjost i budućnost, želim kazati da ste najbolji čuvari kulture, tradicije i jezika, što je dar i putokaz generacijama koje dolaze.”

U ime Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena Almedina Sačić je govorila o 20 godina ovog saveza, o čemu je prikazan i video zapis, a učesnicima Smotre obratili su se predstavnici Bosanskohercegovačkog omladinskog saveza, čija je grupa mladih aktivista također prikazala zanimljiv video zapis o svom radu.

Nadira Kilim je govorila u ime NBV-a, kao zaposlenica NBV Skillingaryd, te pročitala pismo Stefana Lahalla, malo na švedskom, malo na bosanskom, kakva je bila i manifestacija.

I u predvorju dvorane Auditoriet, gdje je svirao Gradski orkestar limene glazbe, bilo je BiH na različitim štandovima: Šefka Nezirević, iz Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena, nudila je „Cvijet Srebrenice“; Šahin Omerspahić je svirao na gitari sevdalinke, imao izložbu slika i svoju autobiografsku knjigu „Miris bagrema bijelih“.

Branko Tomić, novinar i publicista predstavljao je „Fudbalsku riznicu“ u dva toma, koja je poklonjena gostima Smotre; BH udruženje pčelara u Švedskoj zastupao je Senad Grudić; omladincu su prikupljali pomoć za oboljelu djecu… Sve je to bilo lijepo vidjeti i čuti.

Program je počeo predivnim izvedbama Mješovitog hora „Sarajevo“iz Jönköpinga, Zanina Berbića, Zorane Guja i Lejle Čaušević Karačić iz Sarajeva i Nihade Komad iz Norrköpinga.

U pauzama 24. Savezne smotre održana su i dva sadržajna predavanja, potkrijepljena video zapisima: Svjetlana Bajić je govorila na temu „Tradicije nošnje naroda BiH“, dokumentovano i edukativno; prof. dr. Jasmina Talam je predstavila istraživački rad „Bosanci u Švedskoj“, korisno i poučno za cijelu bh. dijasporu.

Aplauzi su se smijenjivali u talasima, svako je navijao za „svoje“ udruženje, ali su se svi radovali jednom prelijepom danu, u kome su se miješali jezici od bosanskog  do švedskog, a pjesma vezivala sve genaracije. Bilo je lijepo u svemu tome učestvovati, pogotovo što je Smotrom obilježen i Dan državnosti BiH.

Voditelji Amela Gazić i Mirsad Begović su kazali „da su svi takmičari pobjednici, jer to su to zaslužili svojim radom i zalaganjem, ali je ipak stručni žiri morao odabrati one najbolje!“

Pored pobjednika u svim diciplinama proglašeno je i najuspješnije udruženje za 2019.godinu. Tu titulu je ponijelo bh. udruženje BKF „Sarajevo“ Malmö sa osvojenih deset nagrada na dvije završne smotre (Gislaved i Värnamo).

PREUZETO: bhsavez.org