U Göteborgu u Švedskoj održan je 3. festival sevdalinke. Organizator ove manifestacije je Bošnjački kulturni i sportski centar Göteborg.

– Pokrenuli smo ovaj festival sa željom da se i daleko od domovine čuva i njeguje bosanskohercegovačka narodna muzička tradicija. I u Švedskoj živi i djeluje veliki broj zaljubljenika u sevdalinku, djeluju i kulturno-umjetnička društva građana porijeklom iz BiH. A na festivalske programe dolaze i brojni Šveđani i dive se našoj narodnoj pjesmi, kaže predsjednik ovog udruženja Mirsad Hamidović.

U programu festivala nastupili su folklorni ansambl Behar, ženski vokalni ansambl Đulistan, te vokalni interpretatori Hazim Imamović, Ramiz Jakupović, Alma Softić, Hajrudin Šehić, Enes Čvorić, Vahid Alić, Muhamed Hamidović, Samir Elkaz, Lutvija Pekić, sazlija Asim Hodžić, te 13-godišnja Edna Džebić.

Na festivalu su sudjelovale i poznate sevdalije iz domovine: Sejo Pitić, Alma Subašić, Esed Kovačević, Ramiza Milkunić, Reuf Feković i Bahrija Hadžialić, orkestar pod vodstvom Dejana Milkunića, te kao moderator vrsni poznavalac sevdalinke Enver Šadinlija.

– Ovo su manifestacije za svaku pohvalu. Tako se produžava vijek življenja naše narodne pjesme, mladi u dijaspori čuvaju ljepotu sevdalinke i pokazuju cijelom svijetu ljepotu našeg melosa. Bilo je predivno i druženje s mnogim Bosancima i Hercegovcima koji su već decenijama stanovnici Švedske, rekao nam je doajen sevdalinke Sejo Pitić, predsjednik udruženja estradnih izvođača Sarajevo.

preuzeto: Moja BiH