У Гетеборгу у Шведској одржан је 3. фестивал севдалинке. Организатор ове манифестације је Бошњачки културни и спортски центар Гетеборг.

– Покренули смо овај фестивал са жељом да се и далеко од домовине чува и његује босанскохерцеговачка народна музичка традиција. И у Шведској живи и дјелује велики број заљубљеника у севдалинку, дјелују и културно-умјетничка друштва грађана поријеклом из БиХ. А на фестивалске програме долазе и бројни Швеђани и диве се нашој народној пјесми, каже предсједник овог удружења Мирсад Хамидовић.

У програму фестивала наступили су фолклорни ансамбл Бехар, женски вокални ансамбл Ђулистан, те вокални интерпретатори Хазим Имамовић, Рамиз Јакуповић, Алма Софтић, Хајрудин Шехић, Енес Чворић, Вахид Алић, Мухамед Хамидовић, Самир Елказ, Лутвија Пекић, сазлија Асим Хоџић, те 13-годишња Една Џебић.

На фестивалу су судјеловале и познате севдалије из домовине: Сејо Питић, Алма Субашић, Есед Ковачевић, Рамиза Милкунић, Реуф Фековић и Бахрија Хаџиалић, оркестар под водством Дејана Милкунића, те као модератор врсни познавалац севдалинке Енвер Шадинлија.

– Ово су манифестације за сваку похвалу. Тако се продужава вијек живљења наше народне пјесме, млади у дијаспори чувају љепоту севдалинке и показују цијелом свијету љепоту нашег мелоса. Било је предивно и дружење с многим Босанцима и Херцеговцима који су већ деценијама становници Шведске, рекао нам је доајен севдалинке Сејо Питић, предсједник удружења естрадних извођача Сарајево.