IZVOR: Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Minhenu

Generalna konzulica Ruzmira Tihić Kadrić je u nedelju, 10. februara 2019. godine učestvovala na sastanaku posvećenom dopunskoj nastavi na maternjem jeziku koja se, u organizaciji Saveza dopunskih škola SR Njemačke, izvodi u bh. dopunskim školama u Minhenu. Sastanak je organiziran na inicijativu Vijeća roditelja, a teme sastanka odnosile su se na mogućnosti unapređenja kooordinacije,  komunikacije i informisanja između Saveza bh. dopunskih škola, Generalnog konzulata BiH u Minhenu, nastavnika, koordinatora i Vijeća roditeja za područje grada Minhena.

Na sastanku je istaknut značaj Saveza dopunskih škola za SR Njemačku i predsjednika ove krovne organizacije gospodina Harisa Halilovića koji su postigli iznimne rezultate u ovoj oblasti, a zahvaljujući čijem angažmanu na području Njemačke djeluje 50 odjeljenja dopunske nastave na maternjem jeziku.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima organizacijskog unaprjeđenja dopunske nastave kroz uključivanje i zajednički rad svih aktera u ovaj proces i aktivnosti počev od Generalnog konzulata BiH u Minhenu, Saveza dopunskih škola,  nastavnika, koodinatora i roditelja, te dati prijedlozi mogućih aktivnosti u tom pravcu. Istaknuta je važnost i potreba koordiniranog rada  unutar Saveza, te naglašen značaj donošenja ovih i svih drugih odluka uz učešće Saveza dopunskih škola, te je u skladu sa tim dogovoreno da se u što je moguće kraćem roku organizira sastanak u Generalnom konzulatu u Minhenu na kome bi se razgovaralo o prijedlozima sa ovog sastanka.