U utorak, 16.11. održan je prvijenac zavidovićkog meetup-a.

Na samom početku, predstavnik i-dijaspore upoznao je prisutne sa organizacijom, aktivnostima i viđenju dijaspore. Nakon uvodnog izlaganja i predstavljanja prisutnih, riječ je pruzela predstavnica i- dijaspore iz Kladnja. Ona je sa prisutnima podijelila iskustva o tome kako mapirati dijasporu, te o uspostavljanja zajednice u svojoj općini, a zatim je riječ uzela predstavnica gradske upraveDžeraldina Miličević koja je prisutnima dala informacije o tome šta je urađeno po pitanju zavidovićke dijaspore.

Svaki meetup je priča za sebe i svaki je poseban. Na svakom se, ipak, probude i emocije predstavnika dijaspore koji se nalaze širom svijeta. Na ovom meetupu predstavila se i Zavidovićanka koja se još kao dijete, davne 1987. godine, odselila u Švicarsku. Pored tih ljudskih emocija, za svaki meetup, pa tako i ovaj zavidovićki prvjenac, karakteristične su i ideje do kojih se dođe.

Dogovoreno je sa će u fokusu budućih Zavidovići Meetupa biti: eko turizam, IT, mala i srednja preduzeća, razmjena roba i dobara sa drugim državama, kao i podrška obrazovanju kroz jednu lokalnu fondaciju. Miličević je istakla da općina Zavidovići svim svojim kapacitetima stoji iza ove priče, te kako imamo podršku i samog općinskog načelnika.

Naredni Zavidovići Meetup biće na temu “Eko turizam i Tajan kao zaštićeno područje”. Rezervisan je za kraj decembra, a o svim detaljnijim informacijama bićete blagovremeno obavješteni.

Izvor: i-platform.ch