S obzirom na širenje dezinformacija u medijima posljednjih dana, uslijedila su pitanja pripadnika bosanskohercegovačke dijaspore
Sukladno brojnim tekstovima lažnih portala o navodnim izjavama o uvođenju dodatnih poreza za bosanskohercegovačke građane izvan BiH, premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića upitao je Ernest Kulauzović, direktor Bosnian Sydney Sydney Association u Australiji.

O tome što bi značilo uvođenje dodatnog poreza za naše sunarodnjake u iseljeništvu i što bi porez na dohodak ostvaren izvan Bosne i Hercegovine predstavljao, Novalić je rekao kako je riječ o dezinformacijama.

– Dolazim iz privrede i jako sam alergičan na svako dodatno oporezivanje. S druge strane, u pravnom smislu to bi bilo dvostruko oporezivanje, a to nije dopušteno međunarodnim normama i nikada ne bismo oporezovali naše ljude koji zarađuju na drugim područjima. Porez se može naplatiti samo na svom teritoriju, poručio je premijer Novalić putem Facebook live videa, dodajući da su te odredbe dio međunarodnih konvencija koje Vlada namjerava poštivati.

Tijekom proteklih 20 godina na adrese državnih institucija naše države upućivani su brojni zahtjevi za osnivanje Ministarstva dijaspore Bosne i Hercegovine. Kako adekvatan odgovor nije uslijedio do danas, a čini se da se to neće dogoditi uskoro, Bosanci i Hercegovci u iseljeništvu pitali su se može li Vlada Federacije BiH nešto učiniti po tom pitanju – u smislu Ureda ili Ministarstva za dijaspora na entitetskoj razini.

– Dijaspora je svakako državno pitanje. Postoji jedan problem – kada država nešto ne riješi, onda nevoljko prihvaćamo taj problem jer imamo osjećaj da neka pitanja koja su državna preuzimamo mi kao Federacija. U tom smislu radili smo na strategiji za dijasporu koja je donesena. Moram još jednom reći da pitanja dijaspore možemo servisirati samo u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica koje ima svoj proračun, a naravno da dio možemo izdvojiti i za dijasporu, rekao je premijer dodajući da ne može biti protiv dijaspore, s obzirom na to da se mnogi članovi njegove obitelji nalaze izvan Bosne i Hercegovine.

Izvor: MojaBiH