С обзиром на ширење дезинформација у медијима посљедњих дана, услиједила су питања припадника босанскохерцеговачке дијаспоре
Сукладно бројним текстовима лажних портала о наводним изјавама о увођењу додатних пореза за босанскохерцеговачке грађане ван БиХ, премијера Владе Федерације БиХ Фадила Новалића упитао је Ернест Кулаузовић, директор Босниан Сиднеј Асосиешн у Аустралији.

О томе што би значило увођење додатног пореза за наше сународњаке у исељеништву и што би порез на доходак остварен ван Босне и Херцеговине представљао, Новалић је рекао како је ријеч о дезинформацијама.

– Долазим из привреде и јако сам алергичан на свако додатно опорезивање. С друге стране, у правном смислу то би било двоструко опорезивање, а то није допуштено међународним нормама и никада не бисмо опорезовали наше људе који зарађују на другим подручјима. Порез се може наплатити само на свом територију, поручио је премијер Новалић путем Фејсбук лајв видеа, додајући да су те одредбе дио међународних конвенција које Влада намјерава поштовати.

Током протеклих 20 година на адресе државних институција наше државе упућивани су бројни захтјеви за оснивање Министарства дијаспоре Босне и Херцеговине. Како адекватан одговор није услиједио до данас, а чини се да се то неће догодити ускоро, Босанци и Херцеговци у исељеништву питали су се може ли Влада Федерације БиХ нешто учинити по том питању – у смислу Канцеларије или Министарства за дијаспора на ентитетском нивоу.

– Дијаспора је свакако државно питање. Постоји један проблем – када држава нешто не ријеши, онда невољко прихваћамо тај проблем јер имамо осјећај да нека питања која су државна преузимамо ми као Федерација. У том смислу радили смо на стратегији за дијаспору која је донесена. Морам још једном рећи да питања дијаспоре можемо сервисирати само у Федералном министарству расељених особа и избјеглица које има свој буџет, а наравно да дио можемо издвојити и за дијаспору, рекао је премијер додајући да не може бити против дијаспоре, с обзиром на то да се многи чланови његове породице налазе изван Босне и Херцеговине.

Извор: МојаБиХ