Manifestacija “Dani dijaspore Kladanj 2021” organizirana je zahvaljujući naporima uposlenika Općine Kladanj, BZK “Preporod”- a Kladanj, i-dijaspore, JP “Karaula Kladanj” i UG “Žena Ženi” Kladanj, a trajala je dvadesetak dana.

Početak manifestacije obilježen je otvaranjem tradicionalne Likovne kolonije i izletom za djecu na izletištu Bebrave. Nakon toga je održano književno veče – susret prijatelja pod nazivom “Miris moje čaršije”. Svoje pjesme, priče, anegdote i iskustva prezentirali su Ado Halilović, Fahira Numanović, Namik Halilović, Nevzeta Habibović, Hata Čamdžić, Maida Gavranović, Ševala Suljić, Amna Salihović, Ifeta Hrnjić, Samra Zelenturović, Mirjana Đorđević i Nevzeta Rustemović.

Idući dan održana je radionica plesa “Zaplešimo zajedno”. Instruktorica plesa Ines Đorđević iz Holandije i Belma Pazarac su najmlađim Kladnjacima predstavile osnovne korake iz svijeta hip hopa i latinoameričkih plesova. Djeca su bila presretna, te nisu krila oduševljenje ovim činom.

19. augusta upriličena je čarolija za najmlađe “Maštograd” sa animatoricom Majom Hamzić, a isti dan je u holu Doma kulture održan i okrugli stol “Volimo Kladanj ma gdje bili”. Dijaspora iz Kladnja porazgovarala je i sa načelnikom podijelila svoje probleme, ali i iznijela prijedloge o tome šta treba pospješiti u budućnosti, kako bi život u lokalnoj zajednici bio bolji.

20. august bio je rezervisan za Bazar. Predstavnica i-dijaspore, Dalida Karabdić upravo ovom događaju pružila je posebnu podršku. Tu noć kladanjska dijaspora posebno je uživala u kulturnom i zabavnom programu.

Nekoliko dana poslije održano je predavanje na temu “Žena i njena uloga u društvu danas”. Predavanje je organizirano u holu Doma kulture Kladanj, a predavačica je bila Hata Čamdžić. Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Kladanj u svom izlaganju istaknula je važnost žena u porodici i društvu.

26.08. na najljepši način su završeni “Dani dijaspore Kladanj 2021”. Na stadionu pored osnovne škole održana je radionica tenisa “Upoznaj se sa reketom”. Gospodin Ramo Čampara i njegova djeca mališanima iz Kladnja pokazali su osnovne tehnike tenisa. Ovim časovima i druženju prisustvovala su i djeca sa poteškoćama u razvoju, što je ovaj događaj učinilo još ljepšim i važnijim.

Važnost manifestacije “Dani dijaspore Kladanj 2021” posebno se ogleda u činjenici da su u svim događajima, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvovale porodice porijeklom iz Kladnja, a koje trenutno čine bosanskohercegovačku dijasporu, i to posredstvom i-dijaspore. Na taj način učinjeno je upravo ono što i-dijaspora i radi – povezivanje matice i dijaspore!

Preuzeto: i-dijaspora