Манифестација “Дани дијаспоре Кладањ 2021” организована је захваљујући напорима упосленика Општине Кладањ, БЗК “Препород”- а Кладањ, и-дијаспоре, ЈП “Караула Кладањ” и УГ “Жена Жени” Кладањ, а трајала је двадесетак дана.

Почетак манифестације обиљежен је отварањем традиционалне Ликовне колоније и излетом за дјецу на излетишту Бебраве. Након тога је одржано књижевно вече – сусрет пријатеља под називом “Мирис моје чаршије”. Своје пјесме, приче, анегдоте и искуства презентирали су Адо Халиловић, Фахира Нумановић, Намик Халиловић, Невзета Хабибовић, Хата Чамџић, Маида Гаврановић, Шевала Суљић, Амна Салиховић, Ифета Хрњић, Самра Зелентуровић, Мирјана Ђорђевић и Невзета Рустемовић.

Идући дан одржана је радионица плеса “Заплешимо заједно”. Инструкторица плеса Инес Ђорђевић из Холандије и Белма Пазарац су најмлађим Кладњацима представиле основне кораке из свијета хип хопа и латиноамеричких плесова. Дјеца су била пресретна, те нису крила одушевљење овим чином.

19. аугуста уприличена је чаролија за најмлађе “Маштоград” са аниматорком Мајом Хамзић, а исти дан је у холу Дома културе одржан и округли стол “Волимо Кладањ ма гдје били”. Дијаспора из Кладња поразговарала је и са начелником подијелила своје проблеме, али и изнијела приједлоге о томе шта треба поспјешити у будућности, како би живот у локалној заједници био бољи.

20. аугуст био је резервисан за Базар. Представница и-дијаспоре, Далида Карабдић управо овом догађају пружила је посебну подршку. Ту ноћ кладањска дијаспора посебно је уживала у културном и забавном програму.

Неколико дана послије одржано је предавање на тему “Жена и њена улога у друштву данас”. Предавање је организовано у холу Дома културе Кладањ, а предавачица је била Хата Чамџић. Координаторица Одјела за брак и породицу Меџлиса Исламске заједнице Кладањ у свом излагању истакла је важност жена у породици и друштву.

26.08. на најљепши начин су завршени “Дани дијаспоре Кладањ 2021”. На стадиону поред основне школе одржана је радионица тениса “Упознај се са рекетом”. Господин Рамо Чампара и његова дјеца малишанима из Кладња показали су основне технике тениса. Овим часовима и дружењу присуствовала су и дјеца са потешкоћама у развоју, што је овај догађај учинило још љепшим и важнијим.

Важност манифестације “Дани дијаспоре Кладањ 2021” посебно се огледа у чињеници да су у свим догађајима, у складу са својим могућностима, учествовале породице поријеклом из Кладња, а које тренутно чине босанскохерцеговачку дијаспору, и то посредством и-дијаспоре. На тај начин учињено је управо оно што и-дијаспора и ради – повезивање матице и дијаспоре!

Преузето: i-dijaspora.ch