U prekrasnom ambijentu botaničkog vrta Zemaljskog muzeja u BiH, u srijedu 11.08., uspješno je održan 6. za redom najveći poslovni skup bh. dijaspore. Događaj je posjetilo skoro 100 gostiju uživo, pored govornika i učesnika, te nekoliko desetina online putem Zoom aplikacije. Ukupni doseg publike putem svih digitalnih kanala je brojao preko 1000 ljudi.

Ovogodišnji Reconnect je obilježilo predstavljanje malih i velikih uspješnih poslovnih priča i iskustava iz BiH, sa fokusom na ženskom poduzetništvu, kao primjer kvaliteta koje BiH može ponuditi bh. dijaspori, kao i na svjetskom tržištu.

Emina Zahirović-Pintarić, direktorica udruženja Restart koje je organizator konferencije, istakla je da je današnja konferencija prilika za ponovno povezivanje, sagledavanje iskustava i posljedica pandemije, te otvaranje vrata za neke nove poslovne saradnje u BiH i regiji.

“Imali smo priliku čuti više o pozitivnim iskustvima kompanija koje su napravile iskorak na digitalnom tržištu poput OLX-a, Lilium Digital i Bizbook.ba, kompanije Argerr u mašinskom inženjeringu. Također, kroz naši mali market predstavili smo proizvođače i obrte iz različitih sektora”, dodala je Zahirović-Pintarić.

Kao uspješni primjeri ženskog poduzetništva na bh. tržištu predstavljeni su Kaur, Kašahana, Sherbetlook, Organlook, Sinmax, Senses, Imunno Balans, Zavrzlama, MK Design, Jagy, Ministry of Wooling, Kongresni servisni centar i ID Interiors+Design.

Također, obilježeno je pet godina partnerstva i saradnje USAID-a s lokalnom zajednicom na ohrabrenju ulaganja i povezivanja dijaspore kroz projekt “Diaspora Invest”.

Iz tog projekta istakli su da su takvi skupovi temelj koji je rezultirao kasnije sa saradnjom s preko 150 kompanija u zemlji, pokrenutih zahvaljujući investicijama dijaspore.

Konferenciju je otvorio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, koji je bio prisutan i na ranijim izdanjima Reconnecta, te je kroz svoje posjete širom Bosne i Hercegovine uvijek zdušno podržavao iskorištavanja potencijala i povezivanja s iseljeništvom.

Preuzeto: dijasporainvest.ba