У прекрасном амбијенту ботаничког врта Земаљског музеја у БиХ, у сриједу 11.08., успјешно је одржан 6. за редом највећи пословни скуп бх. дијаспоре. Догађај је посјетило скоро 100 гостију уживо, поред говорника и учесника, те неколико десетина онлајн путем Зоом апликације. Укупан број публике путем свих дигиталних канала је бројао преко 1000 људи.

Овогодишњи Рецонект је обиљежило представљање малих и великих успјешних пословних прича и искустава из БиХ, са фокусом на женском предузетништву, као примјер квалитета које БиХ може понудити бх. дијаспори, као и на свјетском тржишту

Емина Захировић-Пинтарић, директорица удружења Рестарт које је организатор конференције, истакла је да је данашња конференција прилика за поновно повезивање, сагледавање искустава и посљедица пандемије, те отварање врата за неке нове пословне сарадње у БиХ и регији.

“Имали смо прилику чути више о позитивним искуствима компанија које су направиле искорак на дигиталном тржишту попут OLX-a, Lilium Digital i Bizbook.ba, компаније Argerr у машинском инжењерингу. Такођер, кроз наши мали маркет представили смо произвођаче и обрте из различитих сектора”, додала је Захировић-Пинтарић.

Као успјешни примјери женског подузетништва на бх. тржишту представљени су Kaur, Kašahana, Sherbetlook, Organlook, Sinmax, Senses, Imunno Balans, Zavrzlama, MK Design, Jagy, Ministry of Wooling, Конгресни сервисни центар и ID Interiors+Design.

Такођер, обиљежено је пет година партнерства и сарадње УСАИД-а с локалном заједницом на охрабрењу улагања и повезивања дијаспоре кроз пројект “Диаспора Инвест”.

Из тог пројекта истакли су да су такви скупови темељ који је резултирао касније са сарадњом с преко 150 компанија у земљи, покренутих захваљујући инвестицијама дијаспоре.

Конференцију је отворио амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон, који је био присутан и на ранијим издањима Рецонекта, те је кроз своје посјете широм Босне и Херцеговине увијек свесрдно подржавао искориштавања потенцијала и повезивања с исељеништвом.

Преузето: dijasporainvest.ba