Fondacija Mozaik je objavila imena dobitnica i dobitnika ovogodišnje nagrade DOBRO za filantropiju. Na ovogodišnji poziv za nominacije za nagradu pristiglo je ukupno 196 prijava, od kojih je 169 bilo u skladu sa tehničkim kriterijima nagrade, a nakon procesa prihvatanja nominacija u izbor komisije ušle su ukupno 63 nominacije u tri osnovne kategorije i tri potkategorije nagrade.

Ove godine, prvi put je dodijeljena nagrada DOBRO za filantropiju pripadnicama i pripadnicima iseljeništva (dijaspore) iz Bosne i Hercegovine. Nagrada je dodijeljena Mahiri i Semiru Tanoviću, bračnom paru porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji dugi niz godina podržava brojne filantropske aktivnosti u našoj zemlji iz Sjedinjenih Američkih Država.

 Dr. Mahira Tanović je specijalista plastične hirurgije, vlasnica privatne prakse u New Yorku i profesorica na Hofstra Univerzitetu. Trenutno je i predsjednica Bosanskohercegovačke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), najveće organizacije akademskog iseljeništva iz BiH. Dr. Tanović redovno na volonterskoj osnovi obavlja operacije u Mostaru na pacijentima za čije je liječenje potrebna njena vrsta hirurškog profila, kao i pacijentima koji su finansijski ugroženi, te pruža obuku specijalizantima hirurgije u BiH.

Semir Tanović je poslovni čovjek, radi na jednoj od rukovodećih pozicija u Fondaciji Rockefeller u New Yorku (Managing Director of Operations). Fondacija u kojoj je gosp. Tanović zaposlen obezbjeđuje svakoj organizaciji koja primi donaciju bračnog para Tanović  trostruki ‘match’ tj. iznos 3 puta veći u odnosu na njihovu donaciju. U slobodno vrijeme, gosp. Tanović  pomaže pripadnicima iseljeništva iz BiH u SAD, kao i drugima sa  prostora bivše Jugoslavije, u pronalasku zaposlenja i unapređenju karijere.  Takođe je vrlo aktivan u radu BHAAAS.

Bračni par Tanović novčanim donacijama i volonterskim radom pomaže sljedeće organizacije u BiH i iseljeništvu iz BiH: BHAAAS, Bosana Foundation – organizacija koja stipendira djecu i studente u BiH,  EDUS – organizacija koja se bavi radom sa djecom s posebnim potrebama u BiH, Naša djeca – dječiji dom Mostar, Bosnian Film Festival u New Yorku, Bosnia Futures Foudation i druge organizacije.

Nagrada DOBRO za ovo dvoje istaknutih članova Bosanskohercegovačke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) je ujedno i priznanje ovoj organizaciji na njihovim ogromnim doprinosima razvoju BiH kroz prenos znanja, doprinose razvoju medicine u BiH putem vlastitog angažmana i volonterskog rada članova BHAAAS-a u medicinskim ustanovama u BiH, donacije medicinske i druge opreme, organizaciju studijskih posjeta klinikama u SAD za specijaliste iz BiH,  mentorstvo studentima doktorskih studija iz BiH, organizaciju naučnih skupova u BiH, lične donacije i  druge doprinose razvoju BiH.

Inicijativu da se kategorija iseljeništva uključi  u dodjelu nagrade DOBRO za filantropiju Fondacije Mozaik pokrenulo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u skladu sa dokumentom Politika  o saradnji sa iseljeništvom, usvojenim od strane Vijeća ministara BiH 2017.godine u kome je  predviđena mjera  dodjela nagrada i priznanja iseljeništvu za njihove različite doprinose razvoju BiH.

Dobitnike nagrade DOBRO u svim kategorijama možete pogledati na:

https://www.lonac.pro/procitaj-imena-sjajnih-osoba-i-kompanija-koje-su-osvojile-nagradu-dobro-za-filantropiju-u-2020-godini .