Фондација Мозаик је објавила имена добитница и добитника овогодишње награде ДОБРО за филантропију. На овогодишњи позив за номинације за награду пристигло је укупно 196 пријава, од којих је 169 било у складу са техничким критеријима награде, а након процеса прихватања номинација у избор комисије ушле су укупно 63 номинације у три основне категорије и три поткатегорије награде.

Ове године, први пут је додијељена награда ДОБРО за филантропију припадницама и припадницима исељеништва (дијаспоре) из Босне и Херцеговине. Награда је додијељена Махири и Семиру Тановићу, брачном пару порјеклом из Босне и Херцеговине, који дуги низ година подржава бројне филантропске активности у нашој земљи из Сједињених Америчких Држава.

 Др. Махира Тановић је специјалиста пластичне хирургије, власница приватне праксе у Њујорку и професорица на Хофстра Универзитету. Тренутно је и предсједница Босанскохерцеговачке академије умјетности и наука (БХАААС), највеће организације академског исељеништва из БиХ. Др. Тановић редовно на волонтерској основи обавља операције у Мостару на пацијентима за чије је лијечење потребна њена врста хируршког профила, као и пацијентима који су финансијски угрожени, те пружа обуку специјализантима хирургије у БиХ.

Семир Тановић је пословни човјек, ради на једној од руководећих позиција у Фондацији Роцкефеллер у Неw Yорку (Манагинг Дирецтор оф Оператионс). Фондација у којој је госп. Тановић запослен обезбјеђује свакој организацији која прими донацију брачног пара Тановић  троструки ‘матцх’ тј. износ 3 пута већи у односу на њихову донацију. У слободно вријеме, госп. Тановић  помаже припадницима исељеништва из БиХ у САД, као и другима са  простора бивше Југославије, у проналаску запослења и унапређењу каријере.  Такође је врло активан у раду БХАААС.

Брачни пар Тановић новчаним донацијама и волонтерским радом помаже сљедеће организације у БиХ и исељеништву из БиХ: БХАААС, Босана Фоундатион – организација која стипендира дјецу и студенте у БиХ,  ЕДУС – организација која се бави радом са дјецом с посебним потребама у БиХ, Наша дјеца – дјечији дом Мостар, Босниан Филм Фестивал у Њујорку, Босниа Футурес Фоудатион и друге организације.

Награда ДОБРО за ово двоје истакнутих чланова Босанскохерцеговачке академије умјетности и наука (БХАААС) је уједно и признање овој организацији на њиховим огромним доприносима развоју БиХ кроз пренос знања, доприносе развоју медицине у БиХ путем властитог ангажмана и волонтерског рада чланова БХАААС-а у медицинским установама у БиХ, донације медицинске и друге опреме, организацију студијских посјета клиникама у САД за специјалисте из БиХ,  менторство студентима докторских студија из БиХ, организацију научних скупова у БиХ, личне донације и  друге доприносе развоју БиХ.

Иницијативу да се категорија исељеништва укључи  у додјелу награде ДОБРО за филантропију Фондације Мозаик покренуло је Министарство за људска права и избјеглице БиХ у складу са документом Политика  о сарадњи са исељеништвом, усвојеним од стране Вијећа министара БиХ 2017. године у коме је  предвиђена мјера  додјела награда и признања исељеништву за њихове различите доприносе развоју БиХ.

Добитнике награде ДОБРО у свим категоријама можете погледати на:

https://www.lonac.pro/procitaj-imena-sjajnih-osoba-i-kompanija-koje-su-osvojile-nagradu-dobro-za-filantropiju-u-2020-godini .