Nakon preporuke nadležnih od prije desetak dana da se zbog pandemije obustavi izvođenje dopunske nastave na uobičajen način, u učionici, dva odjeljenja dopunske škole BiH na bosanskom jeziku u Reutlingenu – neće prestati sa radom.

Na inicijativu nastavnice Ajdine Bešić i uz podršku učenika, njihovih roditelja, Saveza dopunskih škola BiH i Kulturne zajednice BiH Reutlingen e.V. (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu), na čelu sa Edinom ef. Pašalićem, izvođenje nastave na maternjem jeziku nastavlja se putem online platformi.

Prvi časovi putem online platformi u ovim odjeljenjima održani su već u nedjelju, 13. decembra 2020. godine.

– Bosansku školu u Reutlingenu pohađa više od 20 učenika, kaže nastavnica Ajdina Bešić. Naši učenici su podijeljeni u dvije grupe, prema uzrastu. Nastava bosanskog jezika se odvija naizmjenično s mektebskom nastavom koju izvodi gospodin Edin ef. Pašalić, kome se ovim putem zahvaljujemo za nesebičnu podršku i motivaciju naših učenika i džematlija. Ovaj način rada nam se pokazao učinkovitim i dosad smo zadovoljni rezultatima. Te rezultate vidimo i u ovom teškom vremenu korone kad nam je spriječeno izvođenje nastave u učionici. Rezultati su nesebičan angažman naših učenika da se nastavi realizacija časova. Iznenađena sam kako su se rado odazvali na online platforme i grupne video pozive. Oni već nose iskustvo ovog načina rada iz njemačkih škola. Ali svakako, za učenje i izučavanje maternjeg jezika – kontakt, blizina, druženje i učionica su od izuzetnog značaja. Analiza pjesama, interpretacija priča, čitanje i pisanje, rasprava, dijalog, živa riječ su neprocjenjivi. To je ono što je potrebno da otopi duše, osjećaje učenika i da ojača vezu učenik – maternji jezik – domovina. Standardna nastava i online nastava je isto kao online knjiga i ukoričena knjiga koju držite u svojim rukama, osjetite njenu težinu, miris, vidite njen format, stil slova. Ali, iz vremena uvijek treba uzeti sve što se nudi, pa tako i ovaj put online nastavu, do boljih vremena ili bar do dobrih, ali normalnih, ističe nastavnica Ajdina Bešić.

Bosanska škola u ovom gradu osnovana je krajem 2014. godine, na ideju Saveza dopunskih škola BiH i bh. aktivista iz ovog grada i okoline predvođenih gospođom Edinom Zečević, u saradnji sa Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu.

Nastava u odjeljenjima dopunske škole BiH u Reutlingenu održava se svake nedjelje, od 11 do 13 sati i 15 minuta, po planu, programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova BiH za djecu u inostranstvu, a mogu je pohađati sva djeca školskog uzrasta čiji su roditelji iz BiH ili porijeklom iz BiH i sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca čiji roditelji to žele, a prihvataju nastavni plan i program dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

Piše: Haris Halilović