Након препоруке надлежних од прије десетак дана да се због пандемије обустави извођење допунске наставе на уобичајен начин, у учионици, два одјељења допунске школе БиХ на босанском језику у Реутлингену – неће престати са радом.

На иницијативу наставнице Ајдине Бешић и уз подршку ученика, њихових родитеља, Савеза допунских школа БиХ и Културне заједнице БиХ Реутлинген е.В. (бошњачког џемата у Реутлингену/Енингену), на челу са Едином еф. Пашалићем, извођење наставе на матерњем језику наставља се путем онлајн платформи.

Први часови путем онлајн  платформи у овим одјељењима одржани су већ у недјељу, 13. децембра 2020. године.

– Босанску школу у Реутлингену похађа више од 20 ученика, каже наставница Ајдина Бешић. Наши ученици су подијељени у двије групе, према узрасту. Настава босанског језика се одвија наизмјенично с мектебском наставом коју изводи господин Един еф. Пашалић, коме се овим путем захваљујемо за несебичну подршку и мотивацију наших ученика и џематлија. Овај начин рада нам се показао ефикасним и досад смо задовољни резултатима. Те резултате видимо и у овом тешком времену короне кад нам је спријечено извођење наставе у учионици. Резултати су несебичан ангажман наших ученика да се настави реализација часова. Изненађена сам како су се радо одазвали на онлајн  платформе и групне видео позиве.

Они већ носе искуство овог начина рада из њемачких школа. Али свакако, за учење и изучавање матерњег језика – контакт, близина, дружење и учионица су од изузетног значаја. Анализа пјесама, интерпретација прича, читање и писање, расправа, дијалог, жива ријеч су непроцјењиви. То је оно што је потребно да отопи душе, осјећаје ученика и да ојача везу ученик – матерњи језик – домовина. Стандардна настава и онлајн  настава је исто као онлајн  књига и укоричена књига коју држите у својим рукама, осјетите њену тежину, мирис, видите њен формат, стил слова. Али, из времена увијек треба узети све што се нуди, па тако и овај пут онлајн  наставу, до бољих времена или бар до добрих, али нормалних, истиче наставница Ајдина Бешић.

Босанска школа у овом граду основана је крајем 2014. године, на идеју Савеза допунских школа БиХ и бх. активиста из овог града и околине предвођених госпођом Едином Зечевић, у сарадњи са Генералном конзулату БиХ у Штутгарту.

Настава у одјељењима допунске школе БиХ у Реутлингену одржава се сваке недјеље, од 11 до 13 сати и 15 минута, по плану, програму и уџбеницима Министарства цивилних послова БиХ за дјецу у иностранству, а могу је похађати сва дјеца школског узраста чији су родитељи из БиХ или поријеклом из БиХ и са простора бивше Југославије, као и сва друга дјеца чији родитељи то желе, а прихватају наставни план и програм допунских школа Босне и Херцеговине.

Пише: Харис Халиловић