Petog decembra je bosanskohercegovačka organizacija u Velikoj Britaniji – BiHCAH (Bosnia and Herzegovina Community Association in Hertfordshire) – proslavila 25 godina svog postojanja.

Riječ je o jedinoj bh. organizaciji u Velikoj Britaniji koja pokriva čitavu grofiju (Hertfordshire) pa i šire, te grofiju Essex i veliki dio Sjevernog Londona.

– Od samog početka bez pomoći “Bosna Projekta” (Bosnian Project) morali smo se snalaziti i oslanjati isključivo na vlastitu snagu, uz malu pomoć lokalnog Crvenog krsta. Jednom kad smo se organizovali i registrovali kod komesarijata za humanitarne organizacije, pa je stigla i pomoć Regugee Action-a, ističu iz BiHCAH-a.

Ova organizacija aktivno je učestvovala u osnivanju BH UK Networka, a uspješna je i u traženju fonda od lota (The National Lottery). Zaposlili su radnike i otvorili kancelarije u Hertfordu, a potom i u Borehamwoodu. Osnovala se dopunska škola, pri čemu su se učenici koji ovom području pripadaju odvojili od bh. dopunske škole u Londonu.

Od osnivanja pa do danas škola u Borehamwoodu je koristila tri različite lokacije. Škola je redovni učesnik, a  povremeno i domaćin Susreta bh. dopunskih škola, tradicionalne i najveće manifestacije građana BiH u Velikoj Britaniji.

BiHCAH obilježava sve značajne datume: godišnjicu genocida u Srebrenici, Dan bijelih traka, Dan nezavisnosti kao i Dan državnosti BiH. Kroz školu ovog udruženja prošlo je na stotine učenika kao i učitelja. Važno je spomenuti Aldijanu Jakupović (rođ. Paratušić) koja je bila i učenica, a kasnije i učiteljica u dopunskoj školi Borehamwood. Također su osnovane folklorna grupa i fudbalski tim. Kao uspješna organizacija ugostili su mnoge goste, a izdvajaju: Amora Mašovića, Eda Vulliamyja, lorda Charlesa Falconera, potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića kao i nekoliko bh. ambasadora i konzula.

Već četvrt vijeka izvršni odbor organizacije kroz koju je prošlo na desetine članova BiHCAH-a, uspješno vodi organizaciju. Povodom 25 godina postojanja, Izvršni odbor koristi priliku da se zahvali pojedincima koji su ostavili pečat u radu naše organizacije.

Bivši članovi odbora: Lamija Azzato, Alma Huremović, Ana Paratušić, Selma Mustafić, Dina Fejzić, Saliha Jakupović, Esad Mujkanović, Fahrudin Omerović.

Bivši uposlenici: Sakib Podgorić, Merima Filipović, Zuhra Kalić, Vedat Spahović, Azra Dautović.

Bivši učitelji: Amra Duharić, Sakib Podgorić, rahmetli Mahmut Filipović, Ismeta Filipović, Dina Fejzić, Aldijana Jakupović, Saliha Jakupović, S. Jelača i Besima K.

Dugo godina je tu i učitelj Jasmin Odobašić. Veliki trag je ostavio i dugodišnji blagajnik Nihad Filipović koji i danas rado navrati u prostorije organizacije, kao i današnji Izvršni odbor (bivši) i volonteri na čelu sa Sabahudinom Saldumovićem, Elminom Pepelarom, Alijom Hamulićem, Emirom Kahrimanovićem, Eminom Gunić, Nihadom, Bajom, Edinom, Isom, Sedinom, Emsudom, Ivanom, Bajrom, Enesom, Samirom, Ipom Eldinom Paratušićem koji je bio sponzor sa njegovom garažom EMP Preformance i mnogi drugi bivši i sadašnji.

– Moramo napomenuti i one koji nisu tu sa nama više i mnogo im hvala za sve i što pridonijeli opstanku i radu organizacije. Da imamo svijetlu budućnost, tu je naš pomladak na kojeg smo vrlo ponosni, naglašavaju iz organizacije.

Posebna zahvalnost ide pojedincima koji su od osnivanja do danas aktivno uključeni u rad organizacija i odbora:

– Džemal Paratušić – član osnivačkog odbora i dugogodišnji predsjednik,

– Ismet Balić – član osnivačkog odbora, dugogodišnji predsjednik i sekretar i aktuelni kordinator škole,

– Sabit Jakupović – član osnivačkog odbora, dugogodišnji predsjednik i sekretar, osnivač i prvi kordinator dopunske škole kao i aktuelni učitelj škole.