Петог децембра је босанскохерцеговачка организација у Великој Британији – BiHCAH (Bosnia and Herzegovina Community Association in Hertfordshire) – прославила 25 година свог постојања.

Ријеч је о јединој бх. организацији у Великој Британији која покрива читаву грофију (Hertfordshire) па и шире, те грофију Есекс и велики дио Сјеверног Лондона.

– Од самог почетка без помоћи “Босна Пројекта” (Bosnian Project) морали смо се сналазити и ослањати искључиво на властиту снагу, уз малу помоћ локалног Црвеног крста. Једном кад смо се организовали и регистровали код комесаријата за хуманитарне организације, па је стигла и помоћ Рефугее Ацтион-а, истичу из BiHCAH-а.

Ова организација активно је учествовала у оснивању БХ УК Network, а успјешна је и у тражењу фонда од лота (The National Lottery). Запослили су раднике и отворили канцеларије у Хертфорду, а потом и у Борехамвуду. Основала се допунска школа, при чему су се ученици који овом подручју припадају одвојили од бх. допунске школе у Лондону.

Од оснивања па до данас школа у Борехамвуду је користила три различите локације. Школа је редовни учесник, а повремено и домаћин Сусрета бх. допунских школа, традиционалне и највеће манифестације грађана БиХ у Великој Британији.

BiHCAH обиљежава све значајне датуме: годишњицу геноцида у Сребреници, Дан бијелих трака, Дан независности као и Дан државности БиХ. Кроз школу овог удружења прошло је на стотине ученика као и учитеља. Важно је споменути Алдијану Јакуповић (рођ. Паратушић) која је била и ученица, а касније и учитељица у допунској школи Борехамвуд. Такође су основане фолклорна група и фудбалски тим. Као успјешна организација угостили су многе госте, а издвајају: Амора Машовића, Еда Вуллиамyја, лорда Цхарлеса Фалцонера, потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића као и неколико бх. амбасадора и конзула.

Већ четврт вијека извршни одбор организације кроз коју је прошло на десетине чланова BiHCAH-а, успјешно води организацију. Поводом 25 година постојања, Извршни одбор користи прилику да се захвали појединцима који су оставили печат у раду наше организације.

Бивши чланови одбора: Ламија Аззато, Алма Хуремовић, Ана Паратушић, Селма Мустафић, Дина Фејзић, Салиха Јакуповић, Есад Мујкановић, Фахрудин Омеровић.

Бивши упосленици: Сакиб Подгорић, Мерима Филиповић, Зухра Калић, Ведат Спаховић, Азра Даутовић.

Бивши учитељи: Амра Духарић, Сакиб Подгорић, рахметли Махмут Филиповић, Исмета Филиповић, Дина Фејзић, Алдијана Јакуповић, Салиха Јакуповић, С. Јелача и Бесима К.

Дуго година је ту и учитељ Јасмин Одобашић. Велики траг је оставио и дугодишњи благајник Нихад Филиповић који и данас радо наврати у просторије организације, као и данашњи Извршни одбор (бивши) и волонтери на челу са Сабахудином Салдумовићем, Елмином Пепеларом, Алијом Хамулићем, Емиром Кахримановићем, Емином Гунић, Нихадом, Бајом, Едином, Исом, Седином, Емсудом, Иваном, Бајром, Енесом, Самиром, Ипом Елдином Паратушићем који је био спонзор са његовом гаражом ЕМП Преформанце и многи други бивши и садашњи.

– Морамо напоменути и оне који нису ту са нама више и много им хвала за све и што придонијели опстанку и раду организације. Да имамо свијетлу будућност, ту је наш помладак на којег смо врло поносни, наглашавају из организације.

Посебна захвалност иде појединцима који су од оснивања до данас активно укључени у рад организација и одбора:

– Џемал Паратушић – члан оснивачког одбора и дугогодишњи предсједник,

– Исмет Балић – члан оснивачког одбора, дугогодишњи предсједник и секретар и актуелни кординатор школе,

– Сабит Јакуповић – члан оснивачког одбора, дугогодишњи предсједник и секретар, оснивач и први кординатор допунске школе као и актуелни учитељ школе.