Novogodišnji koncert Bečke filharmonije zasigurno je najpoznatiji događaj klasične muzike na svijetu, a svirati ovom prilikom u orkestru velika je čast za muzičara. Upravo ovakva čast ukazana je Luki Ljubasu, mladom violinisti koji je od ove godine postao vođa prvih violina u orkestru Bečke opere. Na novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, Luka Ljubas će biti ujedno i najmlađi instrumentalist u orkestru.

Za nas je posebno zanimljivo da se radi o umjetniku čiji su korijeni iz Sarajeva – njegov otac Darko je do rata svirao u orkestru Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije.

Luka Ljubas, rođen je 1996. a danas je violinista o kojem priča cijela Europa. Pobjednik je prestižnog  violinskog takmičenja Vaclav Huml, svojevrsne violinske olimpijade koja se od 1977, svake četiri  godine održava u Zagrebu.  Od pobjede, koja se desila u februaru  2017 – Luki su otvorena vrata mnogih  evropskih pozornica. Tako je u februaru prošao na veoma strogoj audiciji za orkestar Bečke opere, što ga je dovelo i među filharmoničare.

Kako je do toga došlo, govori za Radiosarajevo.ba: “Bila je to audicija za prvog koncertnog majstora Bečke državne opere. Među devetnaest kandidata, dobio sam mjesto tutiste i započeo sa radom u orkestru prvog septembra. Nedugo nakon toga, održana je interna audicija za vođu prvih violina na kojoj sam pobjedio, tako da ću od sljedeće sezone biti vođa prvih violina, takozvani štimführer.  Audicija je bila lijepo iskustvo. U finalu sam svirao 2. stav Betovenovog Koncerta za violinu uz pratnju orkestra. To je bila ujedno i moja prva audicija tako da u stvari nisam baš ni znao šta me očekuje. Sada sam jako sretan jer orkestar je fenomenalan, jedan od najboljih svjetskih orkestara”.

Kazao je da nije nervozan pred ovaj važan nastup. “Prvo i najvažnije, moram sam uvježbati cijeli program, prije nego što započnu probe. Sa maestrom Nelsonom još nisam svirao ali se jako radujem što ću imati priliku da nastupim sa tako renomiranim dirigentom. Nisam nervozan i nastojat ću uživati u koncertu. Velika mi je čast svirati novogodišnji koncert sa Bečkim filharmoničarima jer sam još kao djete gledao te koncerte, a danas imam privilegiju i sam sudjelovati na jednom takvom spektaklu. Baš se radujem”, kaže nam Luka.

S obzirom na siloviti uzlet u karijeri ovog mladog umjetnika, ne sumnjamo da ćemo ga uskoro imati priliku vidjeti i za vodećim pultom. Bravo za Luku!

Preuzeto: Moja BiH