Новогодишњи концерт Бечке филхармоније засигурно је најпознатији догађај класичне музике на свијету, а свирати овом приликом у оркестру велика је част за музичара. Управо оваква част указана је Луки Љубасу, младом виолинисти који је од ове године постао вођа првих виолина у оркестру Бечке опере. На новогодишњем концерту Бечке филхармоније, Лука Љубас ће бити уједно и најмлађи инструменталист у оркестру.

За нас је посебно занимљиво да се ради о умјетнику чији су коријени из Сарајева – његов отац Дарко је до рата свирао у оркестру Сарајевске опере и Сарајевске филхармоније.

Лука Љубас, рођен је 1996. а данас је виолиниста о којем прича цијела Еуропа. Побједник је престижног  виолинског такмичења Вацлав Хумл, својеврсне виолинске олимпијаде која се од 1977, сваке четири  године одржава у Загребу.  Од побједе, која се десила у фебруару  2017 – Луки су отворена врата многих  европских позорница. Тако је у фебруару прошао на веома строгој аудицији за оркестар Бечке опере, што га је довело и међу филхармоничаре.

Како је до тога дошло, говори за Радиосарајево.ба: “Била је то аудиција за првог концертног мајстора Бечке државне опере. Међу деветнаест кандидата, добио сам мјесто тутисте и започео са радом у оркестру првог септембра. Недуго након тога, одржана је интерна аудиција за вођу првих виолина на којој сам побједио, тако да ћу од сљедеће сезоне бити вођа првих виолина, такозвани штимфüхрер.  Аудиција је била лијепо искуство. У финалу сам свирао 2. став Бетовеновог Концерта за виолину уз пратњу оркестра. То је била уједно и моја прва аудиција тако да у ствари нисам баш ни знао шта ме очекује. Сада сам јако сретан јер оркестар је феноменалан, један од најбољих свјетских оркестара”.

Казао је да није нервозан пред овај важан наступ. “Прво и најважније, морам сам увјежбати цијели програм, прије него што започну пробе. Са маестром Нелсоном још нисам свирао али се јако радујем што ћу имати прилику да наступим са тако реномираним диригентом. Нисам нервозан и настојат ћу уживати у концерту. Велика ми је част свирати новогодишњи концерт са Бечким филхармоничарима јер сам још као дјете гледао те концерте, а данас имам привилигеју и сам учествовати на једном таквом спектаклу. Баш се радујем”, каже нам Лука.

С обзиром на силовити узлет у каријери овог младог умјетника, не сумњамо да ћемо га ускоро имати прилику видјети и за водећим пултом. Браво за Луку!

 

Преузето: Моја БиХ