Ove godine 14. Dani Balkana će se održati u periodu od 05. marta do 05. aprila u Minhenu.

Svečano otvorenje 14. Dana Balkana će biti upriličeno 05. marta 2020. godine u 18,00 sati u Muzeju grada Minhena, Sankt-Jakobs-Platz 1.

Ogranizator ovog događaja je udruženje „Hilfe von Mensch zu Mensch“ (Od čovjeka čovjeku). Pored brojnih aktivnosti rade i na okupljanju osoba proijeklom sa Balkana i očuvanju tradicije i kulture, što dokazuje i činjenica da ove godine 14. put po redu organiziraju Dane Balkana u Minhenu čija je svrha promicanje dijaloga između različitih kultura, tradicija i stilova života svih zemalja Balkana.

Za 14. Dane Balkana posjetu je najavila i grupa „Galeb“ iz Jablanice, mlada grupa gitarista koja će svirati na svečanom otvorenju 14. Dana Balkana u Gradskom muzeju u Minhenu. Grupa „Galeb“ će u sklopu ove manifestacije učestvovati i na vrlo popularnom „Balkanbasaru“ koji se održava 7. marta, a planirane su posjete Gradskom muzeju, Centru za jezike zajednice „Hilfe von Mensch zu Mensch“, kao i brojnim kulturnim centrima u gradu Minhenu, gdje će se razgovarati o temama kao što su ekonomija, politika, diskriminacija.

Od bogatog programa u nastavku izdvajamo neke od najavljenih događaja:

 BALKANBASAR – 07.03.2020. godine, subota/13:00 sati/ Will-Graf-Gymnasium, ulica Borschtalle 26, 80804 Minhen

Balkanbasar je jedinstvena i vrlo popularna manifestacija na Danima Balkana. Svake godine, već po 14. put na Balkanbasaru su prisutni brojni izlagači sa umjetničkim radovima i domaćim proizvodima iz zemalja sa balkanskog prostora. Pored mnogobrojnih štandova, uporedo se održava i takmičenje u folkloru. Ove godine predstavljaju se kulturno-umjetnička društva Etno klub KICELJ iz Tuzle, ŽENA POVRATNICA PODRINJKA iz Srebrenice, Kulturno-umjetničko drustvo ŽENA JELEK iz Minhena, RUKOM iz Bosne i Hercegovine, NAVI EVERLAST iz Kragujevca (Srbija), BEHAR iz Minhena, Milka Tisma i Amira Živković iz Minhena, Mersiha Šukman iz Jablanice. Učesnici će predstaviti tradicionalne plesove iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

DIJALOG: „ŽENE NA BALKANU“ – 13.03.2020. godine, petak/19:30 sati, Raum 0.131, Gasteig, Rosenheimer Str. 5

Žene različitih generacija iz različitih zemalja balkanskog prostora izvještavaju i objašnjavaju pozadinu dubokih političkih promjena, o tome kakav je njihov život u tim balkanskim zemljama, o njihovoj potrazi za slobodom i čežnjom za samoodređenjem. Osim toga, neke od tih žena su eksplicitno osvijetlile ulogu žene u kontekstu političkih promjena. Ponekad se izvještaji značajno razlikuju po sadržaju. Međutim, svi dijelimo potrebu za pravednim i drugačijim životom. Tako bismo započeli ovaj naš dijalog.

Predavači na ovom dijalogu su: Meliha Hodžić (Bosna i Hercegovina), Dr. Katja Kobolt (Slovenija), Belinda Dibra Kohorst (Albanija), Tyurkyan Osman (Bugarska), Ria Schneider (Srbija). Voditelji i moderatori ovog dijaloga su: Jasna Isaković i Gudrun Hackenberg

Predstava „ĆIRO“ –  13.03.2020. godine, petak/19:00 sati, Anton Fingerle Zentrum, Schlierseestraße 47, 81539 München

Fantastična monodrama o treneru svih trenera, velikom Miroslavu Blaževiću koji je široj javnosti poznatiji kao Ćiro. Naš proslavljeni glumac i TV voditelj Tarik Filipović svojom izvedbom u ovoj drami dočarava život Miroslava Ćire Blaževića, uz čije ime se vezuje više anegdota i asocijacija, nego li za neku drugu urbanu legendu. Glumac u monodrami otkriva ne samo ono što je Ćiro predstavljao za njega dok je odrastao, nego i za cjelokupan nogometni svijet. Ćirine rečenice se i danas citiraju, a njegov čuveni izraz „sine moj“ mu je uveliko dao i neizbrisiv osobni pečat.

Program manifestacije možete pogledati ovdje, a sve druge informacije možete pronaći na web stranici: www.balkantage.org/ba