U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH), na Vlašiću, od 03. do 05. maja 2024. godine, održat će se tradicionalno, 19. po redu, Svjetsko prvenstvo dijaspore Bosne i Hercegovine u malom fudbalu/nogometu/futsalu, odluka je Radne grupe za sport krovne organizacije bh. dijaspore.

Svi mečevi će biti odigrani u subotu, 04. maja 2024. godine, u sportskoj dvorani hotela “Sunce”, dok će žrijebanje biti u petak, 03. maja 2024. godine, u 18 sati u hotelu “Sunce” na Vlašiću.

Sve ekipe će imati osiguran doček na Sarajevskom aerodromu i prijevoz do Vlašića na dan 03. maja 2024. godine pri dolasku, kao i 05. maja 2024. godine, pri odlasku, pod uslovom da ekipa koja bude zahtijevala doček i prevoz dolazi/odlazi grupno, a ne pojedinačno.

Svjetska prvenstva bh. dijaspore u futsalu su najmasovniji oblik okupljanja mladih iz BiH ili porijeklom iz BiH koji žive u dijaspori, uz geslo da je pobjednik uvijek Bosna i Hercegovina i ljubav prema domovini.

Ovakve i slične manifestacije koje organizira SSD BiH predstavljaju najbolji vid okupljanja, druženja, međusobnog upoznavanja i uvezivanja bh iseljenika međusobno i sa maticom.

Sportske ekipe uglavnom predstavljaju najugledniji predstavnici i privrednici više od dvadeset država prijema.

Ovakvi sportski događaji za cilj imaju iznimno važan uticaj u očuvanju bosanskohercegovačkog identiteta, kulture i multikulturalnosti.

Sport je od izuzetne važnosti za sve ljude, jer sport kroz svoje aktivnosti te popratnu igru, zabave i druženja ujedinjuje ljude različitih profila po raznim osnovama.

Izvor: SSD BiH