U subotu 27. aprila 2024. godine Dom kulture (Medborgarhuset) u Eslövu bio je i doslovno Bosna i Hercegovina u malom: djeca i omladina, različitih uzrasta, ali i odrasli (mlađi juniori, juniori, seniori i veterani), govorili su stihove bh. pjesnika kroz recitacije ili recitale u govornom dijelu takmičenja, odnosno plesali su moderne plesove, pjevali sevdalinke i igrali folklor naroda Bosne i Hercegovine i drugih krajeva bivše Jugoslavije, u govornim sadržajima.

Nastupilo je oko 200 takmičara: BKF ”Sarajevo” Malmö 70 učesnika sa 12 tačaka, ”Ljiljan” Landskrona 60 učesnika sa 8 tačaka, ”Bosanska krajina” Malmö 35 učesnika sa 4 tačke i ”Rubin” Eslöv 35 učesnika sa 4 tačke – ukupno 32 tačke kulturnog programa, od čega su 28 tački takmičarske i 4 tačke revijalni kulturni program.

Asim Cerić, sekretar Oblasne organizacije Jug (Skåne) je otvorio 27. Regionalnu smotru kulture bh. udruženja ”Jug Švedske”. Oblasna organizacija bh. udruženja Južna Švedska (Skåne län) broji 2.169 članova u 10 bh. Udruženja I djeluje u 6 gradova: Malmö – 4 bh. udruženja („Bosanska krajina“, „Sarajevo“, „Trebišnjica“ i „Vrbanja“), Helsingborg – 2 bh. udruženja („BiH94“ i „BiH-S-04“), Landskrona („Ljiljan“), Trelleborg („BiH 92“), Ystad („Bošnjak“) i Eslöv („Rubin“).

Izvrstan domaćin 27. Regionalne smotre „Jug“ (Skåne län) bilo je bh. udruženje „Rubin“ Eslöv na čelu sa predsjednikom Tarikom Rašovićem.

Djeca i omladina, a i stariji, su nastupali sa recitacijama i recitalima, modernim plesovima, sevdalinkama i šest folklornih izvedbi. Na kraju smotre proglašeni su pobjednici u svim takmičarskim kategorijama.

Izvor: Moja BiH