Prvi kongres bosanskohercegovačkih ljekara u Njemačkoj održan je u Neu-Isenburgu kod Frankfurta i predstavlja značajan događaj za medicinsku zajednicu dijaspore iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj kongres je okupio brojne stručnjake iz različitih medicinskih oblasti, omogućivši  razmjenu znanja, iskustava i ideja, s ciljem unapređenja medicinske prakse kako u Njemačkoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

Povezivanje bosanskohercegovačkih ljekara koji rade u Njemačkoj, stvaranje profesionalne mreže koja omogućava bolju saradnju i razmjenu znanja je važan faktor koji može pomoći građanima BiH, posebno onim koji se žele liječiti u Njemačkoj.

O mogućnostima upotrebe savremenih tehnologija u dijagnostici i liječenju, te kako implementirati te tehnologije u zdravstveni sistem BiH, bile su teme prvog Kongresa bh. ljekara u Njemačkoj.

Savjeti i pomoć u implementaciji zdravstvenih reformi, zasnovanih na iskustvima iz Njemačke, ocijenjeno je, mogu značajno doprinijeti efikasnijem i pravednijem zdravstvenom sistemu u BiH.

Prvi kongres bosanskohercegovačkih ljekara u Njemačkoj bio je izuzetno uspješan u povezivanju medicinskih stručnjaka i stvaranju platforme za saradnju i razmjenu znanja. Ovaj događaj naglasio je važnost kontinuirane edukacije, transfera tehnologije i podrške zdravstvenim reformama u Bosni i Hercegovini jer ljekari iz dijaspore, svojim znanjem i iskustvom, mogu značajno doprinijeti unapređenju zdravstvenog sistema i boljoj budućnosti za sve građane kako BiH i drugih zemalja regiona, ocijenili su učesnici ovog okupljanja.